0

Het is weer Throwback Thursday! Elke donderdag plaatst Preview ter ere van Throwback Thursday een leuk artikel uit de oude Preview-doos. Deze Behind the Scenes bij Pixar stond in Preview 5 van 2013, die 6 juli 2013 uitkwam.


Onder de rook van San Francisco staat de Pixar-campus. Op dit terrein werden animatieklassiekers als Finding Nemo en Toy Story gemaakt. Preview mocht voet zetten op deze heilige grond en kwam alles te weten over hun nieuwste creatie: Monsters University.

achter de schermen pixar
Wat je totaal niet verwacht in het grote hoofdgebouw van de Pixarstudio’s zijn de intens lullige portretjes aan de wanden van sommige kantoortjes. De vluchtig met de hand getekende gezichten associeer je nu niet meteen met ‘s werelds beroemdste animatiestudio. De verklaring is niet ver weg: ‘We tekenen elkaar als we even geen inspiratie hebben’, lacht story supervisor Kelsey Mann. ‘Al die gezichtjes zijn van collega’s.’ Echt vaak komen die dode momenten niet voor, want de studio achter Brave en Cars bruist van de ideeën. Voor het aankomende Monsters

‘We tekenen elkaar als we even geen inspiratie hebben’

University is weer alles uit de kast gehaald om hun 24.000 (!) computers dag en nacht te laten ratelen. Sinds Monsters, Inc. uit 2001 is er namelijk technisch veel meer mogelijk. Konden ze toen nog maar werken met twee harige monsters in één scène (‘vreet teveel gig!’), nu zien we een klas vol haarballen. ‘Twaalf jaar terug konden we ook maar met één lichtbron werken, nu kunnen we licht zelfs laten weerkaatsen’, voegt lichtspecialist Jean-Claude Kalache eraan toe.

achter de schermen pixar

De vooruitgang is er aan alle kanten aan af te zien. Ouwe monstervrienden Sulley en Mike zien er gedetailleerder uit. En jonger. Monsters University is namelijk een prequel op Monsters, Inc en vertelt hoe de vrienden elkaar gevonden hebben. Maar hoe maak je een lopende groene oogbal nu tien jaar jonger? ‘We vroegen alle Pixar-medewerkers om jeugdfoto’s mee naar het werk te nemen’, lacht character art director Jason Deamer. ‘Dat heeft niet alleen hilariteit opgeleverd, maar ook de oplossing van het probleem. Zo bleek iedereen vroeger dunner. Dat hebben we verwerkt in onze animatie. Ook is iedereen wat valer geworden, dus de kleuren van Sulley en Mike in hun schooltijd zijn feller. Mike hebben we nog een beugel gegeven en een cap op zijn kop. Een echte tiener.

‘We vroegen alle Pixar-medewerkers om jeugdfoto’s mee naar het werk te nemen’

Pixar is uniek in zijn opzet. ‘Dit gebouw en de faciliteiten zijn geweldig’, vertelt Kori Rae, producente van Monsters University. ‘Maar waar het uiteindelijk om draait zijn de mensen. Iedereen werkt hier met pure liefde naar één ding toe, en dat is de film afmaken. En het proces is zwaar, we zijn gerust vier jaar bezig met één project. De mensen worden dan vanzelf een verlengstuk van mijn familie.’

achter de schermen pixar

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*