1

Wie bij Curaçao aan zon, zee en strand denkt, moet ook eens stil staan bij de films die de afgelopen jaren van het eiland kwamen. Staat het paradijs aan het begin van een bloeiende filmindustrie?

bon bini holland

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar sinds een tijdje is er op Curaçao een ware filmopleving gaande. Niet alleen worden er op het Caribische eiland steeds vaker films gemaakt, veel van die lokale producties vinden ook hier in Nederland een publiek. In 2013 draaide Tula: The Revolt al in onze bioscopen. In deze lokale productie over de grote slavenopstand van 1795 speelde nota bene Hollywoodacteur Danny ‘Lethal Weapon’ Glover mee. En dit jaar kwamen daar ook nog eens de documentaire Sombra di Koló van Angela Roe en de Papiamentstalige martial arts-film Sensei Redenshon bij. Zijn we getuigen van het ontstaan van een Curaçaose filmindustrie?

Nieuw filmland

Peggy Gemerts maakt zich met haar distributiebedrijf Full Color Entertainment sterk voor een gevarieerd bioscoopaanbod. Ze haalde die laatste twee films met succes naar Nederland. Ze hoopt dat het eiland zich inderdaad als nieuw filmland ontwikkelt: ‘De nieuwe generatie filmmakers daar laat een heel divers beeld zien van Curaçao. In Nederland kennen we Curaçao vooral van de parelwitte stranden en gekleurde huisjes, maar Sombra di Koló lukt het om de discussie over ras en huidskleur uit de taboesfeer te halen. Sensei Redenshon neemt de toeschouwer mee naar een onderwereld van illegale straatgevechten. Het is goed dat we voorbij de toeristische blik naar het eiland kunnen kijken!’

sensei redenshon

Jandino Asporaat

Aan de andere kant blijft Curaçao ook die toeristische trekpleister. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de vrolijke oplichtkomedie Bon Bini Holland (te zien vanaf 10 december), waarin de populaire Antilliaanse komiek Jandino Asporaat zich in verschillende typetjes uitleeft. Gemerts: ‘Er in ieder geval volop bedrijvigheid, en dat is goed. Hoe meer er gemaakt wordt, hoe meer ervaring crewleden en acteurs opdoen. Daardoor wordt het niveau alleen maar hoger.’

Wat dat betreft is de verfilming van de grote Curaçaose roman Double Play een voorlopig hoogtepunt. Speciaal daarvoor werd de Amerikaan Ernest Dickerson naar het eiland gehaald. Hij heeft vele jaren ervaring, onder andere als de cameraman van Spike Lee én als regisseur bij populaire series als The Wire en The Walking Dead. Gemerts: ‘Deze verfilming zal de Curaçaose film absoluut nog meer impuls geven. Zeker omdat ervoor gekozen is om ook lokaal talent bij de productie te betrekken. Ik kijk er in ieder geval naar uit.’ Op dit moment zijn de opnames in volle gang. Double Play wordt in de loop van 2016 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Bekijk hier de trailer van Bon Bini Holland:

 

↑ Omhoog

1 Comment

 1. Liesbeth de Jong
   – 

  Aan de heer, mevrouw.
  De film Bon Bini 1 daar was een scene waar een hotel in voorkwam, welk hotel is dat hebben jullie ook een adres ervan?
  Alvast bedankt.
  Groetjes van,
  Liesveth de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*