0

Er fladderen tegenwoordig ontelbare gemaskerde striphelden in de bioscoop. Hou jij ze nog uit elkaar? En waarom vechten Batman en Spider-Man niet zij-aan-zij? Hieronder leggen we de grootste misverstanden aan je uit.

marvel vs dc

Waarom zien we Batman, Superman, Iron Man en Thor nooit samen in een film?

Waarom zien we Darth Vader nooit op de Enterprise uit Star Trek? Net zoals de niet-kenners Star Wars en Star Trek door elkaar halen, weten velen niet dat de Amerikaanse stripwereld al decennia lang wordt gedomineerd door twee uitgevers: DC en Marvel. Deze twee grootmachten creëerden ieder hun eigen universums, waarin superhelden van buitenaf niets te zoeken hebben. Batman en Superman zijn van DC, Iron Man en Thor van Marvel. Overigens stonden DC’s Superman en Marvels Spider-Man in 1976 samen in een strip, dus zeg nooit nooit…

Waarom zien we Spider-Man en The Avengers nooit samen in één film?

Deze helden zijn allemaal eigendom van Marvel en knokken in de comics wél samen, dus goede vraag! Maar de filmrechten voor Spider-Man zijn al sinds 1999 in bezit van Sony Pictures en dus zou Disney (het moederbedrijf van Marvel) miljoenen aan Sony moeten betalen om Spidey te laten opdraven in een crossover. Dit jaar sloten beide studio’s een partnership, zodat Spider-Man voortaan ook zijn web kan weven in de Marvel-films. De eerste titel waarin hij meedoet wordt waarschijnlijk Captain America: Civil War, die volgend jaar verschijnt. Acteur Tom Holland is gecast als Spinnen-Man.

Waarom zijn er zo veel verschillende clubjes Marvel-helden?

Inderdaad, we hebben X-Men, X-Factor, Avengers, West Coast Avengers, Defenders, Fantastic 4, Guardians of the Galaxy, Agents of S.H.I.E.L.D…. En af en toe gaan ze ook nog bij elkaar op de thee. Dat is een beetje een comicstraditie. De Amerikaanse uitgevers zijn dol op crossover-avonturen, waarin helden uit verschillende stripseries samen ten strijde trekken. Daaruit kunnen ze dan weer allerlei ‘spin-off’-verhalen bedenken, en dus meer strips en bioskoopkaartjes verkopen.

Waarom zijn er twee Quicksilvers?

We komen Quicksilver tegen in Avengers (Marvel) en X-Men (20th Century Fox). Marvel bezit de Avengers-rechten, Fox claimt de term ‘mutant’ voor hun X-Men. Maar sommige personages, zoals Quicksilver, behoren zowel tot de teams van de Avengers als de X-Men, en dus gebruiken beide studio’s het personage. In Marvels Avengers kan Quicksilver geen mutant zijn en in X-Men wel. Zucht.

DC slaat terug

Op Batman na waren de DC-films nooit zo succesvol als die van concurrent Marvel. Terwijl Marvel vrij obscure karakters als Guardians of the Galaxy moeiteloos omzet in kaskrakers, flopte een DC-grootheid als Green Lantern. De succesvolle Superman-reboot Man of Steel (2013) was echter de aftrap voor een stevig DC-offensief. Volgend jaar moet Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) een einde maken aan de Marvel-overheersing. De jaren daarna volgen onder meer Wonder Woman, The Flash, Aquaman en Justice League: DC’s versie van de Avengers. Voor een compleet overzicht van alle (maar dan ook echt álle) superheldenfilms die de komende jaren over het scherm suizen, klik hier!

 

Credits: Robert Heeg

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*