0

Thekla Reuten en Daan Schuurmans spelen de hoofdrollen van Sabine en Olaf in de verfilming van Simone van der Vlugts boek De Reünie. Sabine wordt hierin achtervolgd door het mysterie achter de verdwijning van haar beste vriendin, twintig jaar geleden. Preview sprak de twee in het chique café-hotel Americain in Amsterdam.

interview de reünie

Jullie acteerden beide in Het Diner, ook van regisseur Menno Meyjes. Hoe is het proces van Het Diner naar De Reünie gegaan?

Thekla: Het was een grote ‘joepie’! Joepie, weer met Menno en joepie, weer met Daan. Het was een bewuste keuze. We hadden alle drie zin in een nieuwe samenwerking.

En jij hebt het initiatief genomen voor de verfilming van De Reünie?

Thekla: Ik was er eerder bij dan Menno dit keer! Simone van der Vlugt had jaren geleden in een interview over een bepaalde verfilming gezegd dat ze hoopte dat ik dan die rol zou gaan spelen. Toen heb ik daar een gesprek met haar over gehad, maar dat is heel lang op de plank blijven liggen. Want ja, het leven gaat door. Door de ontmoeting met producent Gijs van de Westelaken, die net bezig was met De Reünie, vatte het plannetje weer heel snel vlam. Toen heb ik Menno erbij gehaald en wij zeiden samen weer: ‘Laten we Daan erbij halen!’

Wat vond je zo goed aan haar boeken?

Thekla: De Reünie vond ik heel filmisch lezen. De plot vond ik ontzettend knap. Het boek geeft ook veel handvaten voor mij als actrice, omdat het heel erg vanuit de psychologie van de personages werkt. Al haar boeken lezen sowieso heel lekker.

‘Haha, de sirtaki! Voor die scène was ik heel angstig!’

Vinden jullie het noodzakelijk om het boek gelezen te hebben als je in een boekverfilming speelt?

Daan: In sommige gevallen kan het helpen, maar het is niet noodzakelijk.

Thekla: De Tweeling heb ik nooit gelezen, tot na de film. De regisseerde raadde het me ook af toen, omdat er zoveel weggelaten moest worden voor de film. Bij De Tweeling was het voor mij veel beter dat ik alleen het script had gelezen en dat dat voor mij Lotte was. Maar dat is bij elk boek anders. In dit geval kan het geen kwaad om het boek te lezen.

Daan, jouw personage uit Het Diner, Serge, lijkt wel wat op je personage Olaf in De Reünie. Beiden zijn ze best wel zelfverzekerd, richting het kak.

Daan: Ik vind ze toch wel anders. Serge probeert politiek correct te zijn en denkt dat hij een aardig mens is. Daar heeft Olaf geen last van.

‘Mooi dat je de seksscène ongemakkelijk vond. Dat is precies wat we wilden’

‘Als je maar toegeeft dat je een lul bent, dan is het wel goed’, zoals Olaf dat zo mooi zegt in de film.

Daan: Precies ja, daar zal je het hebben. Zo zou Serge nooit over zichzelf denken.

De tiener-acteurs spelen een jongere versie van jullie personages. Hebben jullie ze tips gegeven over hoe jullie je personages neerzetten?

Thekla: Ik wilde de actrice die mijn jongere versie speelt heel graag ontmoeten. Op de set heb ik vooral gekeken naar hoe zij er als Sabine uitzag, hoe ze deed en bewoog. Daarna heb ik geprobeerd om één lijn te trekken naar mijn Sabine. Ik heb haar niet echt tips gegeven. Daan en ik zijn sowieso allebei erg tevreden over the young gang.

Daan: Zeker! Menno heeft ze knap bij elkaar gezocht.

Eén van de grappigste scènes van de film is de scène waarin jij de Griekse dans doet, Daan. Was je een natuurtalent?

Daan: Haha, de sirtaki! Voor die scène was ik heel angstig! Gelukkig is de vrouw van Menno Meyjes ex-ballerina. Ze woont in Groot-Brittannië en is hier naar toe gekomen om mij in één nacht de basis van de sirtaki te leren. En verder heb ik veel Youtube-filmpjes bekeken.

Thekla: En je had een groep Grieken om je heen!

Daan: Ja, die hadden allemaal hun eigen interpretatie van de sirtaki. Er zat één behoorlijk intense Griek bij, die de boel regelmatig tot orde riep. Maar Menno’s vrouw heeft het meeste werk gedaan.

‘De Reünie grossiert in ongemak!’

Thekla, had je niet zoiets van: ik doe lekker mee?

Thekla: Nee, hoe Sabine er op reageert vind ik veel te leuk. Zij weet zich echt geen raad met zijn sirtaki-uitspatting. Ze deint nog wel een beetje mee op haar hakjes, maar compleet uit de maat. Het is ook een scène die de verhoudingen tussen onze personages goed laat zien.

Daan: Eigenlijk is de hele relatie tussen hen volledig uit de maat. Het is zeker geen harmonisch geheel. Je ziet hier al goed de wrijving tussen de twee.

In het verlengde daarvan: jullie seksscène is een beetje ongemakkelijk om naar te kijken.

Thekla: Goedzo!

Daan: Dat is de bedoeling.

Is zo’n niet-gepassioneerde seksscène opnemen anders dan een normale seksscène?

Daan: Heel anders. Dit is heel technisch.

Thekla: Mooi dat je het ongemakkelijk vond. Dat is precies wat we wilden. Sabine is hem alleen maar aan het bestuderen en aan het terugdenken aan vroeger. Eigenlijk doet ze alles wat je níét zou doen als het een echte liefdesscène zou zijn.

‘Sabine is een zeester’

Ze is een beetje een zeester.

[Stilte en twee hoogst verbaasde blikken]

Zo heet dat, als een vrouw tijdens de seks alleen maar passief ligt en niets doet.

Daan: Heet dat zo?

Thekla: Heel goed. Dan weet ik dat. Sabine is een zeester.

We blijven bij dieren: ik vond het vogeltje in de film een leuke toevoeging. Hebben jullie buiten het filmen om ook stiekem tegen ‘m gepraat?

Daan: Ja, dat vogeltje!

Thekla: Ik vond het heel leuk dat we dat vogeltje op de set hadden. Ik zat af en toe te kijken hoe je met zo’n beestje omgaat. Het luistert niet echt goed hoor, een vogel. Maar bij een heel treurige scène kwam hij wel zo naar me toe hupsen, dat hebben we nog op film.

Daan: Hij heeft er wel mooi doorheen zitten kwetteren af en toe!

Thekla: Dat wel, maar de vogel is wel een mooie toevoeging aan het geheel. Het is een beetje Olafs en Sabines medeplichtige in het huis.

interview de Reünie

We spraken al over de seksscène, maar er zit nog een heel ongemakkelijke scène in de film. Thekla, heb je wel eens eerder je naakte benen laten zien aan een perverse, oude conciërge?

Thekla: Die scène was echt heel, heel, héél ongemakkelijk! Het is zo naar dat Sabine zo doelbewust gebruikmaakt van zijn zwakheid. Ze heeft echt een doel voor ogen: ze wil informatie. Het was even ongemakkelijk om te spelen als het eruitzag denk ik. Het was gewoon zo naar om in zo’n eng machtsspelletje te zitten.

Misschien was die scène nog ongemakkelijker om te kijken dan de seksscène.

Daan: Nou, kijk ‘es aan, De Reünie grossiert in ongemak!

‘Dat vogeltje heeft er mooi doorheen zitten kwetteren af en toe’

De productiemaatschappij van De Reünie heeft ook de filmrechten van Simone van der Vlugts boek Het Laatste Offer. Thekla, jij was heel actief betrokken bij de verfilming van De Reünie, zou je ook een rol willen spelen bij de verfilming van Het Laatste offer?

Thekla: Het zou zomaar kunnen. Maar het is te vroeg om daar al iets over te zeggen. Dat boek heeft wel een soort Indiana Jones-achtig element, dat vind ik wel interessant. Zoiets heb ik nog nooit gedaan.

Ten slotte: hoe zien jullie je carrière voor je nu jullie beide kinderen gaan krijgen?

Thekla: Gijs (Naber red.) en ik zitten beide in het acteervak. Ik denk dat dat soms lastig plannen gaat zijn, maar dat het soms ook juist grote voordelen heeft. Je kan er bijvoorbeeld bewust voor kiezen om langere periodes vrij te zijn. Het wordt gewoon overleggen en kijken en kiezen!

Daan: Het voordeel van acteren is dat je een bepaalde periode heel intensief werkt, maar ook lange periodes hebt dat je je voorbereidt. Dat kan gewoon thuis. Maar ik denk dat het verder niet veel anders is dan voor mensen met andere beroepen.

De Reünie draait vanaf 16 juli in de bioscoop.

Credits: Evelien van der Kooi

de ReÜnie interview

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*