0

In The 5th Wave vallen aliens van het meest onvriendelijke soort de aarde aan en veroorzaken verstrekkende natuurrampen. Vlak voor een orkaan spreken we hoofdrolspelers Chloë Grace Moretz en Liev Schreiber in het dan nog zonnige Cancun, Mexico.

interview fifth wave

Chloeë Moretz en Liev Schreiber

  1. Heerlijke actie en sciencefiction in The 5th Wave, maar deze young adult-film heeft vast ook een boodschap.

Chloë: De film gaat over menselijke vastberadenheid. De aanvalsgolven zijn metaforisch. Je kunt nog zo vaak ‘nee’ horen in het leven en steeds tegenslagen te verwerken krijgen, maar als je de wil hebt om te vechten, dan hoef je nooit op te geven.

  1. Welke ramp vrees je het meest?

Liev: Ik ben een type dat bang is voor de builenpest, of de alien-koorts zoals het in de film wordt genoemd. Dat je dus van binnen sterft. De film kijkt naar ‘wat als-scenario’s’ en laat zien hoe we ermee kunnen omgaan, of hoe we het kunnen overwinnen. The 5th Wave laat zien dat we allemaal eigenlijk kakkerlakken zijn: we zijn moeilijk weg te vagen. Eigenlijk best een optimistische vergelijking.

  1. Chloë, heb jij nog hardnekkige angsten?

Cloë: Ik ben als de dood voor een tsunami. Misschien komt dat doordat ik in Californië woon en we daar met aardbevingen te maken hebben…?

  1. Wat voor figuur zou je zijn in een rampenfilm?

Liev: De omstander. Ik herinner me mijn vier meest krachtige dagen uit mijn leven: die na 11 september 2001. Ik ben een New Yorker; The 5th Wave laat zien hoe een gemeenschap gezamenlijk leed kan delen. Ik herinner me dat sentiment in de straten van New York. Mensen steunden en lachten naar elkaar. Dat doen we normaal nooit. Ik herinner me ook dat er mensen dagen lang tegenover de Great Jones Street-brandweerkazerne stonden. Voorbijgangers schudden hen de hand, maar er bleef altijd een groep voor die kazerne staan. Ik herkende mezelf in die groep; ik heb me vaak een eenzaam figuur gevoeld dat van binnenuit connecties probeerde te maken met anderen. Als er nu een orkaan zou komen, dan zou ik dat dus doen. We zullen het overwinnen en dan een week lang naar elkaar lachen, haha.

  1. Chloë, je speelt een pittige dame. Moeten meer vrouwen de wereld redden?

Daar denk ik niet aan, want ik vind dat vrouwen sowieso net zo goed in staat zijn om de wereld te redden als mannen. Dat hoef ik me niet af te vragen. En zulke films komen er nu dus ook steeds meer. Vrouwen krijgen in films steeds meer een stem. Ik ben blij dat ik nu als achttienjarige in de filmindustrie werk. We hoeven ons niet meer sexy te kleden en de ‘dame in nood’ te spelen. Nu ben ik degene die door de bossen rent en mijn familie redt. Ikzelf ben opgegroeid met vier broers en ik heb als enige meisje altijd tegen dat stereotype gevochten.

interview fifth wave

‘We hoeven ons niet meer sexy te kleden en de ‘dame in nood’ te spelen’

  1. Vind je eigenlijk dat we überhaupt gered moeten worden met de rotzooi die we van deze aarde gemaakt hebben?

Liev: Grappig, want dat is ook de kern van de film. Wie zijn nu de echte aliens? We verkloten zelf de planeet al. We worden immers aangevallen met plagen en rampen die we tot op zekere hoogte over onszelf hebben afgeroepen. Maar wat een vraag zeg… ik hoop dat we het verdienen om gered te worden…

  1. Op E.T. na zijn aliens altijd zo kwaadaardig. Waarom eigenlijk?

Liev: Ja, geen idee. Maar je hebt gelijk. Ik vind dat onze Mars-missie erop gericht moet zijn om lieve buitenaardse wezens te vinden. Als je de logica van Stephen Hawking echter volgt, dan zouden aliens nooit hierheen komen om aardig te zijn.

  1. Waar vecht jij voor in het dagelijks leven? 

Chloë: Eerlijkheid en de waarheid. En die wordt steeds minder, omdat we ons verbergen achter onze computerschermen en social media.

  1. Was dit een welkom uitstapje van je tv-serie Ray Donovan?

Liev: Zeker wel. Want er zijn ook nadelen aan het geweldige tv-klimaat van tegenwoordig. Wanneer je lang dezelfde rol speelt, kan het gevaar ontstaan dat je die persoon voor de rest van je leven bent. Dat wil ik los zien. Ik snap ook niet waarom acteurs er een carrière van maken om een serie over zichzelf te beginnen.

  1. En Chloë, zien we jou binnenkort eens in een tv-serie spelen?

Chloë: Ik zou graag televisie willen doen. In hedendaagse series krijg je zo veel ruimte. Je kunt echt je personage uitdiepen. Vaak ook zonder censuur, want de Amerikaanse kabelzenders mogen meer. Dus wie weet!

Lees de preview van The 5th Wave hier.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*