0

Met Never Go Back komt deze week de tweede verfilming van een Jack Reacher-boek uit in de bioscopen. Stoere mannetjesputters uit Britse en Amerikaanse thrillers maken regelmatig de sprong naar het witte doek: van James Bond tot Jason Bourne. Wie gingen Jack Reacher allemaal voor, en wie wordt de volgende?

James Bond

De bekendste en meest verfilmde boekenheld is natuurlijk James Bond. Het geesteskind van auteur Ian Fleming zag in 1953 het levenslicht, in 1962 volgde de eerste film, Dr. No. Sindsdien verschenen er nog drieëntwintig films met zeven verschillende acteurs als Bond. De meest recente film, Spectre, verscheen vorig jaar in de bioscoop. James Bond is ondertussen uitgegroeid tot een begrip en zolang de films de kassa’s flink doen rinkelen, is een einde aan de reeks voorlopig net in zicht.

sean-connery-james-bond-preview

Jack Ryan

De in 2013 overleden Amerikaan Tom Clancy staat bekend om zijn gedetailleerde spionage- en militaire romans. Zijn bekendste held heet Jack Ryan, over wie al vijf films zijn verschenen: The Hunt for Red October (1990) was de eerste, en Jack Ryan: Shadow Recruit (2014) vooralsnog de laatste. Harrison Ford speelde hem het vaakst: twee keer. Alec Baldwin, Ben Affleck en Chris Pine namen de overige drie vertolkingen voor hun rekening. Of en wanneer er weer een nieuwe Jack Ryan verschijnt, is nog niet bekend.

jack-ryan-shadow-recruit-preview

Jason Bourne

Bourne werd bedacht door Robert Ludlum (1927-2001), Amerikaanse auteur van zevenentwintig boeken. Zijn bekendste verhalen zijn natuurlijk die over ex-geheim agent Jason Bourne, in de films gespeeld door Matt Damon. Afgelopen zomer kwam er weer een nieuwe film uit, financieel de op één na succesvolste uit de reeks. Ook al was het negen jaar geelden dat Damon de rol voor het laatst had gespeeld, het publiek was hem dus nog niet vergeten. Wie weet volgen er dus wel méér.

Jason-Bourne-Preview

Jack Reacher

De Britse auteur Lee Child (echte naam: Jim Grant) studeerde rechten en werkte voor de televisie. Toen hij na een reorganisatie ontslagen werd, besloot hij het schrijfvak te proberen. Dat pakte goed uit, want zijn boek Killing Floor werd gepubliceerd en won zelfs een prijs voor beste debuutroman. Hoofdpersoon is de door Amerika rondzwervende ex-militair Jack Reacher, die waar nodig ingrijpt als hij onrecht ziet. De film Jack Reacher uit 2012 was de eerste keer dat zijn held op het witte doek te zien was, deze week komt het vervolg Jack Reacher: Never Go Back uit. Tom Cruise speelt de titelheld.

jack-reacher-never-go-back-preview-vooruitblik

Bob Swagger

Stephen Hunter is de bedenker van het personage Bob Swagger, een Vietnamveteraan en scherpschutter, waar hij tot nu toe negen boeken over schreef. Point of Impact werd in 2007 verfilmd als Shooter met Mark Wahlberg in de hoofdrol. In tegenstelling tot de titelheld schoot de filmstudio hiermee niet in de roos: de film bracht niet genoeg in het laatje om een vervolg te garanderen. Zal het zijn omdat de held geen naam met een ‘J’ heeft?

mark-wahlberg-shooter-preview

Wie kunnen we nog verwachten?

Mitch Rapp

Mitch Rapp, counter-terrorisme expert, werd bedacht door Vince Flynn, die in 2013 overleed. Flynn schreef dertien boeken over Rapp, maar na zijn dood zal de reeks ‘gewoon’ doorgaan: schrijver Kyle Mills neemt het stokje over. American Assassin wordt de eerste verfilming van een Mitch Rapp-boek, met Dylan O’Brien in de hoofdrol. Wanneer de film uitkomt is nog niet bekend. Zal dit de nieuwe Bourne, Ryan of Reacher worden?

dylan-obrien-american-assassin-mitch-rapp-preview

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*