0

Top 10: Keanu Reeves

Vanaf deze week kunnen we genieten van John Wick: Chapter 2. Met deel één blies Keanu Reeves zijn toch wat in het slop geraakte carrière nieuw leven in. Die carrière beslaat ondertussen wel al vier decennia en daar zat best wel wat moois bij. Tijd voor een top tien, dus!

Preview-Keanu-Reeves-Top-10

1. The Matrix – 1999

Weinig jaren negentig films zouden zó invloedrijk zijn als The Matrix. Bullet-time actie, leren jassen en coole zonnebrillen, en dialoog dat tot op de dag van vandaag geciteerd wordt. Oh, en voor we het vergeten, de film was ook gewoon übercool. Helaas wisten de twee vervolgen hun belofte niet in te lossen, maar op deze klassieker kan Keanu altijd trots blijven.

2. John Wick – 2014

Een actiefilm waarvan je kan zeggen: zo maken ze ze niet meer. Strak gechoreografeerde actie, een cast vol ijzersterke karakteracteurs, een simpel maar tof plot en headshots, zó veel headshots… John Wick was puur genieten voor de actieliefhebber.

3. Speed – 1994

De film waaraan de gelijknamige drug zijn populariteit te danken heeft, liet zien hoe stoer het is om pep te snuiven. Nee, grapje natuurlijk. Drugs are bad, mmkay? Speed was een inventieve en brutale actiefilm die in één klap supersterren maakte van Keanu Reeves en Sandra Bullock.

4. Bill & Ted’s Excellent Adventure – 1989

Voordat Keanu een grote actieheld werd, werd hij vooral gecast als sullige stoner. Een hoogtepunt uit die tijd is ongetwijfeld Bill & Ted’s Excellent Adventure, een tijdreis-buddykomedie-tienerfilm waarin rockers Bill en Ted met een tijdmachine allerlei historische figuren zoals Beethoven, Napoleon en Djenghis Khan naar het heden van 1989 halen om… hun schoolexamen te halen. Party on, dudes!

5. Bill & Ted’s Bogus Journey – 1991

Het succes van Bill & Ted leverde nog een film op, het minstens zo knotsgekke Bogus Journey. Hierin zijn Bill & Ted door een dictator uit de toekomst vermoord en vervangen door kwade robotversies van zichzelf. Om te ontsnappen uit het hiernamaals moeten ze Magere Hein zien te verslaan in verschillende uitdagingen… waaronder een potje Twister.

6. Dracula – 1992

De jaren negentig waren ook een tijdperk voor getrouwe verfilmingen van literaire griezelklassiekers: zowel Dracula als Frankenstein kregen trouwe verfilmingen van respectabele regisseurs, respectievelijk Francis Ford Coppola en Kenneth Branagh. Dracula is de betere van die twee verfilmingen, met Gary Oldman als de beroemde vampier, Anthony Hopkins als Van Helsing en Winona Ryder als Mina. Reeves speelde Jonathan Harker en deed dat eerlijk gezegd nogal houterig. Niet zijn beste performance dus, maar wél een goeie film.

7. A Scanner Darkly – 2006

Gebaseerd op een verhaal van de uitstekende sciencefiction-schrijver Philip K. Dick (wiens verhalen de basis vormden voor klassiekers als Blade Runner, Total Recall en Minority Report) en geregisseerd door Richard Linklater, regisseur van de prachtige romantische trilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight. Op het eerste gezicht al geen voor de hand liggende keuze voor een sciencefiction/actiefilm, en dan verschijnen acteurs als Keanu Reeves, Robert Downey Jr. en Winona Ryder ook nog eens in geanimeerde vorm op het scherm. Maar het bleek een gouden combinatie want A Scanner Darkly groeide uit tot een geliefde culthit.

8. The Devil’s Advocate – 1997

Nog een jaren negentig film uit het lijstje. The Devil’s Advocate zette acteerkanon Al Pacino tegenover jonge hond Keanu, wiens acteren vaak juist bekritiseerd werd. In deze film liet hij zien dat hij wel degelijk kan acteren. De film kon rekenen op gemengde kritieken maar werd door het publiek wél goed ontvangen. Een zeer vermakelijke bovennatuurlijke thriller en karakterstudie ineen.

9. The Neon Demon – 2016

Keanu heeft maar een klein rolletje in The Neon Demon, maar hij laat zich hier wel weer eens van een totaal andere kant zien. Als uiterst onsympathieke, viezige manager van een aftands hotelletje laat hij zien dat hij meer in zijn mars heeft dan almaar de heldenrol spelen.

10. Point Break – 1991

Lang voordat regisseuse Kathryn Bigelow een Oscar won voor The Hurt Locker maakte ze Point Break, een film over een FBI-agent die infiltreert in een bende surfende bankovervallers. Eerlijk is eerlijk: het verhaal van Point Break is een ongeloofwaardige gatenkaas en Keanu Reeves’ Johnny Utah is waarschijnlijk de meest incompetente FBI-agent ooit. Toch is deze spectaculaire actiefilm niet voor niets favoriet bij veel liefhebbers van het genre; of zou dat misschien door de (niet zo heel) subtiele homoseksuele ondertoon komen?

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*