1

Het waargebeurde verhaal van het sociaal onhandige genie Alan Turing, die zich stort op het breken van de Enigmacode en zo het verloop van WOII verandert.

review: the imitation game


Genre Drama Regie Morten Tyldum Cast Benedict Cumberbatch, Keira Knightley en Matthew Goode Details Groot-Brittannië / 113 minuten Release 8 januari

Engeland, WOII. Briljant wiskundige Alan Turing is gefascineerd door de Enigmacode; de code die de communicatie van de Duitsers versleutelt. Hij meldt zich bij de Britse geheime dienst en wordt op een team gezet dat de code moet ontcijferen. Maar Alan werkt liever alleen. De enige die qua intellect aan hem kan tippen is de pientere Joan (Knightley). Naast een torenhoog IQ hebben ze nog iets gemeen: het zijn allebei buitenbeentjes.

‘Ster van de film is zonder twijfel hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch’

Zij als vrouw in een mannenwereld, hij als homoseksueel (homoseksualiteit was destijds nog bij wet verboden; na de oorlog werd Turing chemisch gecastreerd). Ster van de film is zonder twijfel hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch. Alan is geen eenduidige man, maar Cumberbatch brengt zijn gelaagdheid en emotionele complexiteit overtuigend. Vol passie stort Alan zich op het bouwen van zijn machine en zo drukt hij zijn stempel op de geschiedenis. Dat weet Alan zelf ook wel en daarom is valse bescheidenheid niet aan hem besteed. In een potentieel Oscarwinnende rol brengt Cumberbatch een ode aan een onaangepast genie dat al decennia eerder een standbeeld verdiend had.

 

DOOR KITA VAN SLOOTEN

↑ Omhoog

1 Comment

  1. De Polen,Rajewski en Zygulski, waren de eersten die de Enigma codes ontcijferde! Dit is weer geschiedenis vervalsing ten koste van de Polen – en geen Nederlandse recensie die dat noemt – nogmaals wint de ignorantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*