0

Zet Steve Carell, Ryan Gosling, Christian Bale en Brad Pitt samen en wat krijg je? Het ontmoedigende relaas van een beurscrash, waarom gelukkig ook gelachen kan worden.

review the big short


Genre Drama Regie Adam McKay Cast Brad Pitt, Christian Bale en Ryan Gosling Details Verenigde Staten, 130 minuten Release 21 januari

Wie bang is voor moeilijke woorden, zal bij The Big Short even moeten slikken. Al in het eerste kwartier worden er zo veel Wall Street-termen over de kijker heen gegooid dat het – ondanks de spitsvondige manier waarop regisseur Adam McKay (Anchorman) ze weet te brengen – wat overweldigend aan kan voelen. Toch zou het absoluut zonde zijn om deze film daarom links te laten liggen.

Terwijl zij wachten op het onvermijdelijke en dus op dikke winst

De terminologie is door investeerders namelijk in het leven geroepen als rookgordijn en ook in The Big Short vindt het echte verhaal achter zo’n gordijn plaats. Een handjevol analisten voorspelt hierin de instorting van de huizenmarkt en zet daar financieel op in. Terwijl zij wachten op het onvermijdelijke en dus op dikke winst, heeft grijpgraag Wall Street zelfs voor hen nog verrassingen in petto. The Big Short is de eerste serieuze film van komedieregisseur McKay, maar hij nam zijn humor gelukkig wel mee naar de set. Ook vanwege de sterrencast – Carell en Bale blinken uit – wordt de film vermakelijk, zonder ooit uit het oog te verliezen dat het verhaal een donker monster is dat ons nog altijd achtervolgt.

Lees hier het interview met Christian Bale.

 

Deze vijf dingen wist jij nog niet van The Big Short

  1. The Big Short is gebaseerd op een gelijknamig boek van Michael Lewis, die ook Moneyball en The Blind Side schreef. Op pagina 77 van het boek staat een voetnoot: ‘Beste lezer, als je het verhaal nu nog steeds volgt, verdien je een gouden ster.’
  1. Regisseur Adam McKay las het boek in één nacht uit en besloot het te verfilmen. Volgens Lewis gaf hij bij de studio aan een derde Anchorman te overwegen als dit project groen licht kreeg. McKay bevestigt noch ontkent dit verhaal.
  1. Omdat zijn personage de andere investeerders nooit tegenkomt, heeft Christian Bale zijn collega’s tijdens de opnames nooit gezien. De acteur vond het wel prima om op zichzelf te zijn op de set. ‘Ik heb veel gesprekken met mezelf gevoerd en ik bleek nog best goed gezelschap.’
  1. Michael Burry, het personage van Bale en de man die als eerste de ophanden zijnde crisis in de huizenmarkt zag aankomen, is nog altijd actief als investeerder. Als zijn voorspellende gaven nog immer intact zijn, moeten beleggers vooral kijken naar waterprojecten.
  1. Bale, Gosling en Carell zochten allemaal contact met de mannen die zij spelen in de film. Bale kwam na een ontmoeting met Burry thuis met een bijzonder aandenken: de korte broek en het T-shirt van de man die weigert pakken te dragen. Bale draagt het shirt in de film.

Geschreven door Daniëlle Kool

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*