0

‘Forget everything you think you know’, zegt Tilda Swinton tegen Benedict Cumberbatch in Doctor Strange. Toepasselijk, ook voor de liefhebbers van superheldenfilms, want Doctor Strange zet letterlijk en figuurlijk het genre op zijn kop.

doctor-strange-preview-review-recensie


Genre Actie, Avontuur, Fantasy Regie Scott Derrickson Cast Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton en Mads Mikkelsen Details Verenigde Staten / 115 minuten Release 27 oktober

Hersenchirurg Stephen Strange, even arrogant als briljant, kan na een zwaar auto-ongeluk zijn handen niet meer gebruiken. Einde carrière, dus. Wanhopig gaat Strange op zoek naar een laatste redmiddel, en zo komt hij uit bij de Ancient One, een mysticus die hem inwijdt in de wereld van de magie. Doctor Strange blijkt een snelle leerling en dat is maar goed ook, want de kwaadaardige tovenaar Kaecilius staat op het punt de aarde de verdoemenis in te helpen. Strange is uiteraard de aangewezen persoon om hem tegen te houden. Laten we wel wezen: het plot van Doctor Strange is weinig vernieuwend. En zoals zo vaak bij Marvel-films, kan de slechterik zich nauwelijks onderscheiden, ook al speelt Mads Mikkelsen hem.

‘Spaced out, man!’

Gelukkig is Doctor Strange op andere fronten wel origineel. Doordat magie zijn intrede doet in de wereld van de superhelden is opeens alles mogelijk. Dit resulteert in heerlijk trippy beelden, zoals wanneer de dokter een reisje maakt langs verschillende dimensies en werelden. Spaced out, man! De magiërs verbuigen en vouwen de realiteit naar eigen smaak, en dat levert duizelingwekkende scènes op. Spectaculair is het bijvoorbeeld als Strange zijn tegenstander achtervolgt en de tovenaars met hun spreuken de wereld vervormen, delen en splitsen: alsof je door een caleidoscoop naar een bewegend schilderij van M.C. Escher kijkt, en dat in schitterend 3D. De genres superheldenfilm en fantasy vloeien in elkaar over, waarbij realisme van steeds ondergeschikter belang blijkt: ‘It doesn’t make sense’, zegt de dokter. ‘Not everything does. Not everything has to’, is het antwoord van de Ancient One. Zeker voor de filmkijker zijn dat ware woorden.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*