0

Een gewaagd experiment waarbij proefpersonen geloven dat ze héél zware stroomschokken aan andere mensen uitdelen komt een wetenschapper duur te staan. 

review experimenter


Genre Drama Regie Michael Almereyda Cast John Palladino, Anthony Edwards en Jim Gaffigan Details Verenigde Staten / 98 minuten Release 31 maart

In 1961 probeert sociaal psycholoog Stanley Milgram de holocaust te verwerken. Gefascineerd door het gewetenloze handelen van de Duitsers, bedenkt hij een experiment waarbij proefpersonen in opdracht van een man in een labjas stroomstoten moeten geven aan een persoon in een andere kamer. Dat er eigenlijk geen stroomschokken uitgedeeld worden en het onderzoek om gehoorzaamheid draait, krijgen de deelnemers pas na afloop te horen.

‘Een experiment waarbij proefpersonen stroomstoten moeten geven’

Door de controversiële uitkomst van zijn onderzoek komt Milgram flink onder vuur te liggen. Over het experiment van Milgram zijn al veel films gemaakt. Experimenter is vooral een portret van de wetenschapper en probeert Milgrams beweegredenen te verklaren. Daarom wordt de vierde wand vaak doorbroken, waarbij Milgram, voortreffelijk vertolkt door Peter Sarsgaard, zich rechtstreeks tot de kijker richt. Toegegeven: zonder deze uitleg zouden we zijn karakter minder goed doorgronden, maar ergens is het ook wat lui. Toch is Experimenter een gedegen drama en boeiende inkijk in het leven van de wetenschapper, die het na zijn experiment zwaar te stellen had met al het onbegrip voor zijn onethische aanpak.

 

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*