0

Kinderen landmijnen laten ruimen als straf? Heftig. Dit Deense oorlogsdrama won de publieksprijs op filmfestival Rotterdam.

review land of mine


Genre Oorlog / Drama Regie Martin Zandvliet Cast Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard en Laura Bro Details Denemarken, Duitsland / 96 minuten Release 31 maart

Centimeter voor centimeter door strandzand woelen om mijnen uit te graven die je eigen leger er plaatste. Dát zal ze leren, die verrekte Duitsers. Althans, zo besloot de Britse overheid in mei 1945, toen ze het Deense leger de mogelijkheid bood om gevangengenomen Duitsers het strand op te schoppen. En een smerig klusje werd het: van de 2600 soldaten kwam slechts de helft in één stuk thuis. Met de Atlantische Wal bereidde Duitsland zich al jaren voor op een geallieerde aanval over zee.

‘Van de 2600 soldaten kwam slechts de helft in één stuk thuis’

De verdedigingslinie bestond uit duizenden kilometers bunkers, schietmachines en twee miljoen mijnen. Dat de Denen tegen internationale verdragen in akkoord gingen om Duitsers in de leeftijd vijftien tot achttien jaar de mijnen te laten ontmantelen, is een van de zwartste bladzijdes uit hun geschiedenis. Met Land of Mine toont regisseur en scenarist Martin Zandvliet hoe schrijnend deze beslissing was. We zien een groep jonge Duitse soldaten in zenuwslopende scènes landmijnen ruimen, onder het bewind van de lompe sergeant Rasmussen. Zelfs deze botterik ziet de onmenselijkheid in, waarmee de recente geschiedenis van bloedvergieten wordt voortgezet. Maar wat kan hij doen?

 

Geschreven door Seeger Brand

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*