0

Sciencefiction-goden The Wachowski’s (The Matrix) maken een flashy kruising tussen Star Wars en The Matrix.

preview: jupiter ascending


Genre Sciencefiction Regie Andy & Lana Wachowski Cast Mila Kunis, Channing Tatum en Eddie Redmayne Details Verenigde Staten / 127 minuten Release 5 februari

+ Het team

Eén woord: Wachowski. Het regisserende tweetal maakte baanbrekende cinema met The Matrix-trilogie en verfilmde in 2013 het onmogelijke Cloud Atlas-epos, dat anderhalf jaar later de hoofden nóg laat tollen. Nog meer awesomeness: Mila Kunis speelt een vrouw die voorbestemd is tot grote daden (vrouwelijke Neo?) en Channing Tatum is een genetisch ontworpen soldaat die haar opspoort. What a team!

+ Visie

‘De geboorteplaats van de mens is de aarde, zegt men. Maar dat is niet waar.’ Het is een heerlijk prikkelende zin uit de trailer, die veel doemdenkers en conspiracy-theologen bekend in de oren klinkt. En de liefhebbers van The Matrix ook. De mensheid is onder controle van hogere machten! Gedipt in een hippe sciencefiction-saus zal dit fijne gespreksstof opleveren.

– Uitstel

In de zomer van 2014 werd door de studio besloten dat Jupiter Ascending uitgesteld werd. Producenten waren naar verluidt nog niet tevreden en de makers liepen achter met de speciale effecten. En dat terwijl de trailers al liepen en posters met de releasedatum al in de steden hingen. Dat schept een negatieve buzz, die tot op heden nagalmt. Maar het maakt ook nieuwsgierig.

Wachowski-waarheid

De naam van het filmmakersduo is al een paar keer gevallen op deze pagina. Het zijn ware kunstenaars, maar hun kunsten zorgen tegelijkertijd voor een wat onregelmatige carrière. Die begon nog vrij klein met de lesbo-thriller Bound (1996). Spannend, sensueel en vakkundig gemaakt. Maar hun echte status kwam pas bij de moderne sciencefiction-klassieker The Matrix (1999). Een breinkraker op dat niveau kwamen we zelden tegen, maar het waren de speciale effecten die Hollywood veranderden. Bullet time (beeldje voor beeldje om objecten heendraaien in stilstand) kreeg veel navolg. Evenals The Matrix zelf: er volgden twee delen, maar die konden niet tegen het origineel op. En toen nam het duo afstand van hun eigen ideeën. Ze maakten Speedracer, gebaseerd op een Japanse animatieserie. Dat werd een visuele zuurstok voor ADHD’ers en flopte uiteindelijk aan de kassa’s. Cloud Atlas (2013) volgde, een dubbellaagse zoektocht naar de zin van het leven dat bijna brak onder haar eigen gewicht. De Wachowski’s pakken het nu weer bij de wortel aan: Jupiter Ascending is hun eerste originele script sinds een decennium.

 

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*