0

Philippe Petit was een Franse kwibus die in 1974 een koorddans-kabel tussen de Twin Towers spande voor de stunt van zijn leven. In The Walk beleven we die stunt opnieuw. De hoofdrol is weggelegd voor de nerdy en toch übercoole Joseph Gordon-Levitt. In het Mexicaanse Cancun vuurt Preview tien vragen af op de Inception-acteur!

the walk

‘Je zult niet vallen. Je valt nooit. Je mag het woord niet eens noemen.’

1. Een film over koorddansen tussen de Twin Towers betekende voor jou ook een lesje koorddansen…?

Ja, Philippe wilde mij per se trainen op de kabel. Hij gaf een zeer uitgebreide workshop. In een oud warenhuis had hij een stalen kabel gespannen. Daar heb ik acht dagen doorgebracht. Aan het einde van die periode kon ik met balansstok over de kabel wandelen. Het werkte best verslavend, want als je daar midden op dat touw balanceert wil je gewoonweg niet stoppen, ook al doen je voeten pijn. Maar dit was pas het begin.

2. Regisseur Robert ‘Back to the Future’ Zemeckis is een filmlegende. Vast erg intimiderend om mee te werken?

De films van Robert Zemeckis waren altijd al favorieten van me. Van Back to the Future tot Flight. Best griezelig om met iemand te werken waar je zo’n hoge pet van op hebt. En als je ziet wat hij bereikt heeft, had ik al snel de neiging te denken dat hij niets van me aan zou nemen. Maar hij had een heel open houding en moedigde iedereen aan om met eigen ideeën te komen.

3. Hoe belangrijk is het om risico’s te nemen in het leven?

Heel belangrijk. Ik wil dat mensen de zaal uitlopen en denken: ‘Hé, misschien moet ik toch eens proberen om die onmogelijke opdracht uit te voeren.’ Wat dat ook mag zijn. En hopelijk negeert die persoon dan even de risico’s, net als Philippe. Dan kan er een grote beloning voor hem klaarliggen.

4. Hoe overwin je hoogtevrees?

Dat heeft Philippe me geleerd. Hij liet angst gewoonweg niet toe in zijn hoofd. Dat is zo interessant aan die man: hij kan zichzelf manipuleren. Zoals in een van de eerste quotes in de film, waarin hij het even over de dood heeft en daarop zegt: ‘Ik zal dit woord nooit meer uitspreken en je zult het nooit meer van me horen.’ Dat soort uitspraken helpt hem te focussen. Toen we aan het oefenen waren op de kabel, zei hij: ‘Je zult niet vallen. Je valt nooit. Je mag het woord niet eens noemen. Jij beslist wanneer je afstapt.’ Ik heb die methode overgenomen. En het werkt.

5. We hoorden dat er mensen duizelig werden tijdens testscreenings?

Ja, mijn vader! Die keek constant weg. Maar goed, hij heeft dan ook écht hoogtevrees.

‘Met Spielberg werken was uitermate spannend’

6. Je bent weer een heel ander persoon in The Walk vergeleken met de filmrollen die je eerder speelde. Frans accent, jaren zeventig-look. 

Mijn favoriete element van acteren is het transformeren. Als ik mijn films terugkijk en mijn rollen doen me denken aan mezelf, dan heb ik het niet goed gedaan. Ik wil een totaal ander iemand zien.

7. Als kindster speelde je in de hitserie 3rd Rock from the Sun. Daarna bleef je even uit de schijnwerpers om vervolgens weer aan het acteren te slaan. Waarom was dat?

Ik begon weer omdat ik het miste. Ik kwam erachter dat ik toch van het vak hield. Maar afstand nemen was desondanks belangrijk voor me. Ik was ook veranderd in die tijd. Ik was destijds een kind en egoïstisch. Als tiener was ik alleen maar met mezelf bezig; ik had weinig contact met de buitenwereld. Pas toen ik in New York ging studeren, kreeg ik een gevoel van een gemeenschap. En toen wilde ik verhalen gaan vertellen.

8. Je wisselt grote blockbusters af met kleinere films. Vind je dat prettig?

Het meewerken aan grote films stelt me in staat om meer werk te doen dat ik interessant vind. Zo heb ik zelf een film mogen schrijven en regisseren: Don Jon. Dat was niet gebeurd als ik niet in grote blockbusters had gespeeld.

9. Je mocht zelfs met Spielberg werken in Lincoln!

Na The Dark Knight werd ik gecast in Lincoln. Met Spielberg werken was uitermate spannend. Wat heeft die man een lol tijdens het filmen, hij voelde zich als een kind in een snoepwinkel. Maar nog meer indruk maakte Daniel Day-Lewis. Ik heb nog nooit iemand zó zien acteren. Hij kwam nooit zonder kostuum op de set en ik heb nooit zijn echte stem gehoord. Pas op de laatste dag zag ik hem als zichzelf. Daarvoor had ik alleen met de President te maken.

10. Na Don Jon heb je niet meer geregisseerd. Wanneer regisseer je je tweede film?

Ja, ik wil snel weer eens in de regiestoel klimmen. Ik ben na deze ervaring ook weer gegroeid. Robert Zemeckis had Don Jon gezien. Hij wees me op heel specifieke dingen die hij goed vond, zoals camerastandpunten die ik gebruikt had. Tijdens het filmen vertelde hij me ook altijd wat hij deed en waarom. Ik kan me geen betere les voorstellen!

 

Bekijk hieronder de trailer van The Walk en klik hier om mee te doen met onze prijsvraag!


↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*