0

Acteur Huub Smit acteert als popo Ivo weer heerlijk over de top, net als toen hij Richard Batsbak uit New Kids speelde. Hoe kijkt hij terug op deze rollen? En wat gaan we in de toekomst nog van hem zien?

Popoz huub smit

‘Fans denken vaak dat ik het leuk vind als ze ‘Verrekte mongol!’ naar me roepen.’

Hoe is het om een cactus in de reet van een lilliputter te steken?

Dat voelt eigenlijk heel goed. Het was een langgekoesterde droom om dat een keer te doen, dat snap je natuurlijk wel. Ik denk dat dit wel voor iedere Nederlander geldt. Als die cactus dan toch ergens in moet, dan maar in een lilliputter. Of eigenlijk moet je klein mens zeggen. Lilliputter mag niet, dat is hetzelfde als mongool zeggen tegen iemand met downsyndroom.

Of hetzelfde als ‘neger’ zeggen tegen iemand die zwart is?

Nee, want je mag ook niet zeggen dat iemand zwart is. Als ik dat tegen Sergio zou zeggen, dan zegt hij: ‘Maar ik ben toch niet zwart? Ik ben bruin.’ Wij zijn ook niet wit, wij zijn blank.

Hoe was het om Popoz in een filmversie te gieten?

Veel leuker dan de serie. De film heeft een lang verhaal, dus al onze daden kregen consequenties. In de serie kan elke aflevering iemand doodgaan, maar in een volgende sketch is die gewoon weer levend. Zo werkt dat natuurlijk niet in film. Als acteur was ik me daarom bewust van hoe mijn personage zich in een bepaalde scène moest gedragen, omdat hij daadwerkelijk iets heeft meegemaakt dat invloed had voor de rest van het verhaal. Verder werkten we met grotere acteurs, zoals Pierre Bokma. Dat is natuurlijk niet zomaar iemand. Kom je de eerste dag op de set en dan denk je: ‘Wow, dat is meneer Bokma.’ [Lachend] We mochten uiteindelijk gelukkig wel Pierre zeggen.

Popoz is een liefdesbrief aan politie en -actiefilms uit de jaren tachtig. Ben je daar zelf fan van?

Ik ben opgegroeid in die tijd, dus ik huurde al die films bij de videotheek. Sterker nog: in die tijd heb ik meer films gezien dan in de afgelopen twintig jaar bij elkaar… Mooie tijd was dat: terugspoelen om een scène nog een keer te kijken en de hele videoband weer terugspoelen voor het inleveren.

Hoe kijk je zelf naar Popoz?

Popoz is meer dan New Kids ‘hate it or love it’. Veel mensen uit mijn omgeving vragen me weleens waar ik mee bezig ben en hoe lang ik dit nog ga volhouden. Maar ik heb een geweldige tijd op de set. Ik mag de hele tijd met een pistool rennen, dat is toch een soort jongensdroom?

‘Ik mag de hele tijd met een pistool rennen, dat is toch een soort jongensdroom?’

Herkennen fans je nog steeds van New Kids?

Best vaak. Ik vind het leuk om met mensen op de foto te gaan hoor, maar ik doe af en toe wel een petje en zonnebril op om mezelf minder herkenbaar te maken. Fans denken vaak dat ik het leuk vind als ze ‘Verrekte mongol!’ naar me roepen. Ja, dat vind ik inderdaad geweldig als ik met mijn kind door de supermarkt loop. Begrijp me niet verkeerd hoor, want het is te gek dat zoveel mensen fan zijn, maar als ik boodschappen doe heb ik daar niet per se zin in. Toch geweldig dat we het voor elkaar hebben gekregen dat mensen al die termen uit New Kids in hun vocabulaire hebben opgenomen. Destijds deed ik dat met Jiskefet: ‘Hé lullo!’, of ‘goeiesmorgens deze morgen!’ Dat is ons ook mooi gelukt.

Heb je met al deze komische rollen last van typecasting?

Na New Kids heb ik inderdaad wel last gehad van typecasting, maar dat is nu gelukkig voorbij. Zo zit ik volgend jaar in De Helleveeg, in Hallo Bungalo met Lies Vischendijk en Martijn Fischer, in Telefilm Kamp Holland, in De Grote Zwaen van Max Porcelijn. En ik ga spelen in de film Riphagen, als handlanger van deze Nederlandse onderwereldfiguur die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duisters samenwerkte. Dat wordt echt een te gekke film. Oh ja, ik zit ook in het nieuwe seizoen van Penoza. Heel divers allemaal. Terwijl ze tot anderhalf jaar geleden nog steeds dachten dat ik die Brabantse jongen was die alleen maar kan schreeuwen.

 


↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*