0

Jandino pakt uit met vijf verschillende typetjes in Bon Bini Holland. Vele acteurs gingen hem voor als het om schmink, dubbelrollen en verkleedpartijen gaat. Bij deze een ondubbelzinnige top 10 van meervoudige rollen.

bon bini holland

Judeska met guns

1. Monty Python (1969-1983)

monty python

Helden

Het Britse gezelschap grappenmakers gaf weinig externe acteurs de kans om te schitteren in hun filmproducties. Stelletje control-freaks zijn het, maar de noodzakelijke dubbelrollen die dat opleverde zijn simpelweg briljant. Neem John Cleese in Monty Python and the Holy Grail (1975). De raskomiek speelt Lancelot, The Black Knight, Tim the Enchanter, een boer en een scheldende Franse bewaker (‘your mother was a hamster!’).

2. Coming to America (1988)

coming to america

Eddie Murphy: de dubbelrolspecialist

Eddie Murphy staat bekend om zijn dubbelrollen. Hij speelde zelfs hele families in The Nutty Professor en The Klumps. Bij deze laatste sloeg hij behoorlijk door met acht (!) niet per se heel leuke typetjes. Het begon allemaal bij Coming to America, waarin Murphy naast hoofdpersonage Prince Akeem nog drie andere figuren neerzette. De blanke kapperklant is gedenkwaardig, vooral omdat niemand doorhad dat het Murphy was…

3. Cloud Atlas (2012)

cloud  atlas

Verwarring

Dit zweverige sciencefiction-drama van de Wachowski’s is op alle vlakken verwarrend. (Al zijn er mensen die de film briljant vinden: waarschijnlijk alleen hun vader en moeder…). Het boek waarop de film is gebaseerd zou onverfilmbaar zijn en tot op heden is die aanname dus onveranderd gebleken. De meervoudige rollen maken het er niet gemakkelijker op. Tom Hanks en Halle Berry spelen ieder zes personages die allemaal in verschillende tijdperken leven. Berry als oude, gerimpelde, Koreaanse man was wel even schrikken.

4. Back to the Future II (1989)

back to the future II

Who else thought Marlene McFly was hot?

In tijdreisfilms worden er al snel dubbelrollen ingezet, omdat de hoofdpersonages vaak reizen naar een tijd waarin er twee (of meer!) versies van zichzelf bestaan. In Back to the Future II (wie heeft er op 21 oktober Back tot he Future Day gevierd?) zien we Michael J. Fox daarom niet alleen als Marty McFly, maar ook als Marty McFly Jr. en Marlene McFly. Leuk detail: die laatstgenoemde is een vrouw en zorgt in ons heden steeds voor discussie op internet. ‘Who else thought Marlene McFly was hot?’

5. Dr. Strangelove (1964)

dr. strangelove

Peter Sellers heeft drie rollen

Deze klassieker van Stanley Kubrick had nooit bestaan als Peter Sellers niet drie rollen op zich had genomen, waaronder die van de Nazistische titelfiguur. Kubrick zag het liever anders, maar filmstudio Columbia eiste dat Sellers zich in drieën zou delen. Het leverde hem in 1964 een Oscarnominatie op voor beste acteur (zo speelt hij de titelrol als Duitse wetenschapper met een oncontroleerbare neiging om de Hitlergroet te doen). Sellers kreeg de smaak te pakken en deed het kunstje dunnetjes over in The Prisoner of Zenda (1979).

6. Austin Powers (1997-2002)

austin powers

Het iconische vingertje

Het valt toch op dat vooral komieken zich bezighouden met dubbelrollen. De inmiddels van de aardbodem verdwenen Mike Myers (geen film meer sinds 2012, waar is ‘ie gebleven?) kon zich uitleven in met zijn James Bond-parodie Austin Powers. Dr. Evil wordt anno 2015 nog steeds door menig filmliefhebber geïmiteerd (dat vingertje!), net als Powers zelf (‘Groovy baby!’). Zijn Fat Basterd-typetje is wat minder blijven hangen. Op zijn buik na.

7. Hellboy: The Golden Army (2008)

hellboy

Doug Jones wordt niet vaak herkend op straat

Superheldenfilm Hellboy 2 zit vol rare creaturen, waarvan er drie gespeeld worden door acteur Doug Jones. Voor bizarre rollen moet je sowieso bij hem zijn. Jones speelde de Silver Surfer in Fantastic Four 2 (niet dat iemand die prul gezien heeft), de dunne griezel in Quarantine, twee spookverschijningen in Crimson Peak en twee afzichtelijke wezens in Pan’s Labyrinth. In Hellboy 2 is hij Abe Sapien, Chamberlain en Angel of Death. Hij speelt weinig rollen zonder make-up. Lekker makkelijk: wordt ‘ie ook niet herkend op straat door paparazzi!

8. Kind Hearts and Coronets (1949)

kind hearts and coronets

Obi Wan Kenobi voordat hij in Star Wars speelde

Nog ver voordat Alex Guinness het Star Wars-universum binnenwandelde als Obi Wan Kenobi, vertolkte de Hollywoodlegende welgeteld acht rollen in de komedie Kind Hearts and Coronets. Een erfgenaam moet acht familieleden vermoorden om zelf Hertog te kunnen worden. Guinness  speelt ze allemaal met uiteenlopende uiterlijkheden en karaktertrekjes, mannen en vrouwen. Mede dankzij Guinness staat de film in de Time Top 100 Beste films. In 2011 werd Kind Hearts gerestaureerd en is die achtkoppige performance nóg scherper.

9. Diary of a Mad Black Woman (2005)

diary of a mad black woman

Flauwe humor

Het vaste typetje van Tyler Perry is Madea. Deze ietwat mollige afro-Amerikaanse dame is een lopend stereotype (Spike Lee, regisseur en voorvechter van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen, maakt zich er nog druk om), maar het maakt de schare fans er niet minder om. Maar overal waar Madea opduikt, laat Perry zich ook in normale gedaante zien. Check Madea’s Family Reunion, Diary of a Mad Black Woman of Madea’s Big Happy Family. Wees wel gewaarschuwd: flauwe humor!

10. Adaptation (2002)

adaptation

De broertjes Kaufman

Als laatste in deze top 10 willen nog even de tweelingrollen benoemen. Lekker makkelijk, vergeleken met de rest. Want (en we noemen maar even een actrice) Lindsay Lohan speelt toch twee dezelfde rollen in Parent Trap? Leonardo DiCaprio (we noemen maar een acteur) had ook geen moeilijke dubbelrol aan King Louis XIV en Philippe in The Man in the Iron Mask. Maar alle lof gaat in deze laatste regels naar Nicolas Cage in Adaptation: wát een verschillende personages maakt hij van de broertjes Kaufman! De film moet je sowieso zien: hoe langer hij duurt, hoe doldwazer hij wordt.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*