0

In de nieuwe feelgood-film Ja, Ik Wil! van Kees van Nieuwkerk (vanaf 15 oktober in de bios) speelt Elise Schaap dertiger Roos die onverwacht gedumpt wordt door haar vriend, maar ondanks alles in de liefde blijft geloven.

Ja, ik wil!

‘Ik loop niet warm voor het idee van een witte jurk en alle poeha’

1. Je speelt de hoofdrol. Wat voor type is je personage Roos?

Ze lijkt alles mee te hebben: ze heeft een goede baan als laborante, veel vrienden en een leuke vriend. Assertief is ze niet en ze is ook wel wat naïef. Ze is klaar voor de volgende stap − huisje, boompje, beestje − maar dan wordt ze gedumpt. Haar leven valt in duigen en tot overmaat van ramp wordt ze uitgenodigd voor de bruiloften van een aantal ex-vriendjes, met alle hilarische gevolgen van dien.

2. Kon je je goed in Roos verplaatsen?

Ik ben ook alweer tien jaar samen met mijn geliefde, dus ik moest wel even graven. Maar natuurlijk ben ik ook weleens gedumpt en heb ik hevig liefdesverdriet gehad. Wat ik mooi aan Roos vind, is dat ze ondanks alles vertrouwen blijft houden in de liefde.

3. Wat is jouw advies aan gedumpte geliefden?

Dat je je neus een paar keer flink moet stoten om erachter te komen wat je niet en vooral wat je wel wilt. Het is een cliché, maar tijd heelt alle wonden.

4. Heb jij al eens ‘Ja, ik wil’ tegen iemand gezegd?

Ik ben al zo vaak getrouwd in het theater en in films, dat het niet meer bovenaan mijn verlanglijstje staat. Ik loop niet warm voor het idee van een witte jurk en alle poeha. Een kind krijgen vind ik een groter bewijs van je commitment naar elkaar, en dat hebben we net gedaan.

5. Hoe was het samenwerken met Kees van Nieuwkerk en de cast?

Ik ging iedere dag met heel veel zin aan het werk, met zoveel leuke mannelijke tegenspelers: Thijs Römer, Jeroen Spitzenberger, Manuel Broekman, Martijn Lakemeier… Van Kees heb ik veel geleerd, hij is niet snel tevreden maar wel heel flexibel. Als iets niet werkte, probeerden we wat anders uit. Vaak gooide hij het totaal over een andere boeg, dat vond ik bijzonder.

‘Natuurlijk ben ik ook weleens gedumpt’

6. Wie was je eerste filmliefde?

Val Kilmer in The Saint. Hierin speelt hij een meesterdief in verschillende gedaantes. Ik was geloof ik veertien en enorm onder de indruk van zijn transformaties; ik zwijmelde volledig weg. Vooral van zijn vertolking van een kunstenaar met lang haar.

7. In welke romantische film had je zelf willen spelen? 

Ik vind het drieluik Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight van Richard Linklater zo ongelofelijk romantisch en origineel! Het lijkt me bijzonder om deel uit te maken van zo’n langlopend project en om verbonden te zijn aan elkaar en aan de rol.

8. Welke film verbind je aan je eerste liefde?

Titanic. Ik was vijftien en ging met mijn eerste vriendje naar de bioscoop. Ik was van tevoren al gewaarschuwd dat je wellicht een zakdoekje moest meenemen. Toen ik halverwege de film het naderende onheil al aan voelde komen, begon ik onbedaarlijk hard te huilen en kon ik de rest van de film niet meer ophouden. Die arme jongen wist zich geen raad met mij en ik moest na afloop zelfs een kwartier blijven zitten om kalm te worden.

9. Ben je weleens verliefd geworden op een tegenspeler?

Verliefd is een groot woord, maar als je een liefdesscène speelt, helpt het wel als je een beetje van elkaar onder de indruk bent. Om vervolgens aan het einde van de draaidag je goed te realiseren dat thuis toch de leukste man op aarde zit.

10. Heeft een rol je weleens iets geleerd over de liefde?

Het is eerder andersom. Ik merk doordat ik ouder word en meer heb meegemaakt, ik ook groei als acteur. Ik heb bijvoorbeeld in meerdere rollen al moeder gespeeld, maar nu ik zelf moeder ben geworden, begrijp ik de liefde voor een kind pas echt.

Bekijk hieronder de trailer van Ja, Ik Wil!

 


↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*