0

Hij is de bedenker van Family Guy en liet de wereld kennismaken met een galspuwende hoerenloper van een teddybeer in de ranzige komedie Ted. Preview vloog naar Los Angeles om zijn (41) komische kronkels eens nader te bestuderen.interview seth macfarlane ted 2

1. Had je je teddybeer weer nodig in je leven?

Het plan voor Ted 2 lag al op tafel op de dag dat de eerste in première ging. De film deed het zoveel beter dan we verwachtten, dus het was alleen een kwestie van tijd voor het vervolg. Ik ben geen fan van twee keer hetzelfde doen; voor mij moest het echt een totaal ander verhaal zijn. Dit verhaal, over zijn gevecht voor burgerrechten, vond ik echt een heel andere richting.

2. Hij is toch niet volwassener geworden?

Ja, ook dat was een uitdaging. Kijk: hij zal nooit een volwassen beer worden. We zagen hem met hoeren, drank en drugs. Maar hij moet nu wel een manier vinden om zich te settelen. En daar zit ook veel humor in. We willen hem wel zien ontwikkelen. En niet wéér zien flippen op een feest.

3. Een teddybeer zou toch schattig moeten zijn?

Ik vind het totaal opfokken van de potentiële schattigheid van een knuffelbeest heerlijk. Alsof je een sprookje vertelt met scheldwoorden. Al zaten er in Ted 1 wel erg veel ‘fucks’. We moesten ons fuck-quotum omlaaghalen en andere woorden verzinnen. Best een uitdaging…

4. Had je Mark Wahlberg weer snel aan boord?

Ja, makkelijk. Ik ben ook wel een luie regisseur hoor. Ik cast alleen mensen waarvan ik weet dat ze de materie snappen. Ik heb geen tijd om alles uit te leggen. Mark voelde alles meteen goed aan. Die man is een pro. Hij is overal voor in.

‘We zetten doorgaans alleen mensen voor schut wiens werk ik waardeer’

5. Worden er weer veel mensen beledigd in deze film?

[Lachend] Nee, dat gebeurt nooit hoor. Maar je weet wanneer je over de grens gaat als je het aan een testpubliek toont. Als je bij iedere screening gelach krijgt, dan is het goed. Als dat maar bij drie screenings is ‒ en een ander soort publiek ‒ dan moeten we weer aan de slag. Als iemand zich beledigd voelt, dan leg ik uit dat genoeg mensen het leuk vonden.

6. Kom je weleens mensen tegen die je voor schut hebt gezet?

Ik wil die personen dus altijd benaderen. We zetten doorgaans alleen mensen voor schut wiens werk ik waardeer. De meeste mensen vinden het ook wel prima. Bij de Graham Norton Show in Londen kwam ik Tom Cruise tegen. Ik was ervan overtuigd dat hij mijn grapjes over hem niet kon waarderen. Maar hij vond het helemaal tof. Liam Neeson hebben we ook te pakken gehad in Family Guy, maar hij moest er zelf om lachen. De enige die niet blij was, was Adrien Brody. Ik voelde me daar wel rot over.

7. Heb je weleens spijt van een grap?

Ja, eigenlijk wel. Ik ben weleens gemeen geweest in het verleden. Maar bij een show als Family Guy zit je soms twaalf uur achter elkaar grappen te verzinnen. Op een gegeven moment zie je het ook niet meer zo helder. Dat zijn de momenten dat er weleens iets lelijks tussendoor glipt.

interview seth macfarlane ted 2

8. Heb je weleens dagen dat je naar het plafond staart en je geen enkele grap kunt verzinnen?

Dat gebeurt dagelijks. Dat is eigenlijk het grootste deel van het schrijfwerk. Alle komedieschrijvers hebben dat. Je moet echt je brein kraken om met goede grappen te komen. Soms zit ik twee uur aan een grap te denken, en er komt niks. Daarom doen we ook schrijfsessies in grote groepen, want er zit ook tijdsdruk op bij televisie en film.

9. Je hebt ooit een Star Wars-parodie gemaakt. Kijk je uit naar de nieuwe Star Wars?

Ik moet de trailer nog kijken! Maar een nieuwe parodie wordt lastig, nu de rechten van Star Wars bij Disney liggen. George Lucas was best progressief in zijn filosofie over Star Wars. Hij vond dat het van iedereen was, omdat het zo’n groot deel van onze jeugd is geweest. Hij had een open mind. Nu is het anders. En ik kan niks zonder Disneys toestemming.

10. Wat is het geheim van komedie? Is er een formule?

Nee, die is er niet. Van Ted had ik ook nooit dat succes verwacht. Toen ik bezig was met filmen, was ik wat huiverig door Bridesmaids. Die film vond ik echt baanbrekend. Ik werd daardoor wat onzeker over Ted. Maar ik kan je vertellen dat geen enkele komedieschrijver een formule heeft. Bij iedere release is er weer een nieuw stel variabelen waar je mee te maken hebt.

 

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*