0

Valentijnsdag, hét moment om even stil te staan bij het feit dat filmliefdes heus niet altijd even romantisch zijn.

  1. Fatal Attraction (1987)

Wat begint als een heet, stomend slippertje tussen de getrouwde Michael Douglas en succesauteur Glenn Close, eindigt in een compleet uit de hand gelopen stalkersituatie. Denk aan levende konijnen in de pan, geveinsde zwangerschappen én in scène gezette zelfmoordpogingen door een wraakzuchtige vrouw. De ultieme anti-vreemdgaan-film en een moralistisch manifest voor het gezin als hoeksteen van de samenleving. De lievelingsfilm van Jan Peter Balkenende, dus (wij lullen ook maar wat).

top 10 anti valentijn

  1. What’s Love Got to Do with It (1993)

Gebaseerd op het boek I,Tina, van levende legende en zangeres Tina Turner. Ze beschrijft hierin haar huwelijk met muzikant Ike Turner, die haar mishandelde. Hij werd steeds jaloerser, gewelddadiger en raakte zwaar verslaafd aan drugs. Als Tina eindelijk de moed heeft om de rotzak te verlaten, ontpopt ze zich tot soloster, met het nummer uit de titel als een van haar grootste hits. Acteur Laurence Fishburne zei tot vijf keer toe ‘nee’ tegen de rol van Ike, maar toen hij hoorde dat Angela Bassett Tina zou spelen, veranderde hij van gedachte.

top 10 anti valentijn

  1. Nekromantik (1987)

Wat de goorste film aller tijden is? Zoek niet verder! Tenzij je het spannend vindt om te kijken naar hoe een vrouw en een man de liefde bedrijven met een rottend lijk dat ze gevonden hebben. Duitse regisseur Jörg Buttgereit is een ware cult-legende en levert hiermee een film af met 100% shock-value. Heel rampzalig is de liefdesrelatie in deze film aan het begin niet, want ze vinden de necrofilie best fijn. En het lijk zelf? Dat merkt er niet zo veel van. Hij is dood. O ja: er zit ook een oogbal-zuig-scène in Nekromantik.

top 10 anti valentijn

  1. Blue Valentine (2010)

Beklemmende film over het mislukte huwelijk van een koppel, gespeeld door Ryan Gosling en Michelle Williams. De film beweegt heen en weer tussen flashbacks van de verliefde, maar moeizame begindagen van hun relatie en het miserabele einde ervan. Het stel probeert elkaar nog te hervinden in de allertreurigste motelkamer ooit (als dit een treurige motelkamer-top-10 zou zijn, zou hij bovenaan staan), met te veel drank en te weinig liefde. Spoiler: dit loopt niet goed af.

top 10 anti valentijn

  1. Revolutionary Road (2008)

Schrijver Richard Yates wist in 1961 al dat het voor sommige jonge koppels gewoon niet zo’n goed idee is om van de grote stad naar de achtersteden te verhuizen. In deze verfilming van Sam Mendes (die ook de laatste twee Bond-films maakte) worstelen Leonardo DiCaprio en Kate Winslet met het eentonige gezinsleven, terwijl ze dromen van grootse en meeslepende levens elders. En dus gaan ze vreemd, krijgen nog een derde kind en zien ze hun huwelijk in puin vallen. Nee, dit is inderdaad geen Titanic. In die film liep hun relatie beter af.

top 10 anti valentijn

  1. Kramer vs. Kramer (1979)

Dé film over vechtscheidingen, lang voordat de term was uitgevonden. Kramer vs. Kramer maakte supersterren van acteurs Dustin Hoffman en Meryl Streep. Als pas gescheiden kopppel lopen de ruzies over de voogdij van hun aandoenlijke zoontje Billy hoog op. En dat terwijl vader Ted nét zo’n fijne vader-zoon-relatie met het jochie aan het bouwen is. Na al die jaren nog steeds een film om een doos Kleenex bij tevoorschijn te halen. Veel geruzie in de film is overigens geïmproviseerd.

top 10 anti valentijn

  1. The War of the Roses (1989)

Een getrouwd stel doet er werkelijk alles aan om elkaar het huis uit te vechten in een gruwelijke scheidingsprocedure, na zeventien jaar huwelijk. Michael Douglas en Kathleen Turner spelen een meesterlijk vals duo. Ze zijn hebberig en uit op wraak. Danny DeVito regisseerde de film en hij speelt een bijrol als echtscheidingsadvocaat Gavin D’Amato. The War of the Roses was verrassend rauw voor een Hollywoodproductie: de Roses zijn bepaald geen leuke mensen, maar helaas wel herkenbaar écht.

top 10 anti valentijn

  1. Mon Roi (2015)

Vincent Cassel speelt een van de beste rollen van zijn carrière tot nu toe als de très charmante maar oh zo compulsieve leugenaar en narcist Georgio (zelfverklaard ‘koning van de klootzakken’). Hij verwoest het leven en het geluk van zijn grote liefde Tony letterlijk. Na een heftig ongeluk revalideert Tony en zien we in terugblikken hoe de geschiedenis van de tumultueuze liefde zich ontvouwt. De film draaide eind 2015 nog in de Nederlandse theaters, en pakt mooi nog even een achtste plek in deze top 10. 

top 10 anti valentijn

  1. Some Like it Hot (1959)

Briljante komedie waarin Tony Curtis en Jack Lemmon op de vlucht voor de maffia onderduiken in een vrouwenorkest. Door zich te verkleden als vrouwen… Als Tony een crush heeft op de sexy zangeres van de band, Sugar (een komische rol van Marilyn Monroe!), wordt alles nogal gecompliceerd. In het echte leven liep hun relatie ook al niet op rolletjes. ‘Kissing Marilyn was like kissing Hitler’, aldus Curtis. Het personage van Jack Lemmon moet trouwens avances van een rijke miljonair pareren…

top 10 anti valentijn

  1. Mr. & Mrs. Smith (2005)

John en Jane zijn vijf (of zes) jaar getrouwd en vertellen bij de relatietherapeut dat ze niet eens meer weten wanneer ze voor de laatste keer seks hebben gehad. Hun huwelijksleven lijkt compleet ingedut, tot ze per toeval ontdekken dat ze allebei huurmoordenaars zijn die de opdracht krijgen elkaar te vermoorden. Dat leidt in dit geval tot heel veel ruzie over vechtstijlen en allerhande geheimen, tot teamwork en uiteindelijk zelfs tot… seks. Brad Pitt en Angelina waren heimelijk al verliefd op elkaar tijdens de opnames en dat is te zien.

top 10 anti valentijn

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*