0

De rode krullenbol van Annie is een begrip voor iedereen die kind was in de jaren tachtig. Een moderne versie, met Quvenzhané Wallis als Annie, draait vanaf kerst in de bioscoop. Welke kindacteurs speelden er nog meer een onvergetelijke rol?

1. Danny Lloyd (The Shining)

de 10 beste kinderrollen

Een schrijver neemt met zijn vrouw en kind intrek in een horrorhotel. Hij wordt er in rap tempo krankzinnig. Iedere scène is beklemmend en angstaanjagend, maar die waarin jonge Danny (Redrum!) op zijn fietsje door de verlaten hotelgangen rijdt, zijn onovertroffen. Stanley Kubrick was zo beschermend tegenover het ventje, dat hij hem niet vertelde dat hij in een horrorfilm speelde. Als zijn filmmoeder gillend met Danny door het hotel rent, is dit eigenlijk een pop.

2. Linda Blair (The Exorcist)

de 10 beste kinderrollen

Linda Blair werd in 1973 uit 600 kandidaten geselecteerd voor de rol van het bezeten kind in The Exorcist. De scène waarin ze haar hoofd 360 graden draait en ze al schuimbekkend ‘Your mother sucks cocks in hell!’ uitbraakt, is legendarisch. Blair was hard op weg naar een A-sterrenstatus, maar toen ze op haar achttiende werd gepakt tijdens het kopen van cocaïne, belandde ze op de zwarte lijst. Ze speelde sindsdien vooral in B-films en overleefde scheidingen, alcoholisme en depressies.

3. Haley Joel Osment (The Sixth Sense)

de 10 beste kinderrollen

De vertolking van Cole ‘I See Dead People’ Sear leverde Haley Joel Osment een Oscarnominatie op. Michael Caine won uiteindelijk, maar in zijn toespraak zei hij dat de kleine acteur de prijs eigenlijk verdiende. Steven Spielberg vond Osment een goede keuze om Harry Potter te spelen. De tegenwoordig pafferige Osment acteert nog steeds, maar hij heeft ‒ net als menig kindster ‒ de nodige drugs- en drankdemonen moeten verslaan.

4. River Phoenix (Stand by Me)

de 10 beste kinderrollen

Eind 1993 stierf de jonge River Phoenix aan een overdosis ‘speedball’, op de stoep voor de muziekclub van Johnny Depp. Nog maar vijf jaar voor zijn dood brak hij door in de ontroerende coming of age-film Stand by Me. Hij leek met zijn knappe uiterlijk uit te groeien tot een meisjesidool, maar sloeg bewust een andere weg in. River speelde onder meer een verslaafde dakloze die zijn lichaam verkoopt in Gus van Sants My Own Private Idaho.

5. Abigail Breslin (Little Miss Sunshine)

de 10 beste kinderrollen

Als het vrolijke, mollige, bebrilde meisje Olive charmeert actrice Abigail Breslin de allergrootste zuurpruim nog. Olive is een geboren optimist in een nogal dysfunctionele familie. Breslin, die een Oscarnominatie kreeg voor de rol, bleek in het echt helemaal niet zo’n schattig dikkerdje. Ze droeg en fatsuit. Overigens deed de inmiddels volwassen actrice net een gooi naar een zangcarrière. Haar hitje You Suck is net uitgebracht; in de clip zien we Breslin als dertien-in-een-dozijn-tiener die ons doet terugverlangen naar dat meisje van haar doorbraakrol.

6. Mara Wilson (Matilda)

de 10 beste kinderrollen

In deze verfilming van Roald Dahls meesterlijke boek speelde Mara Wilson de sterren van de hemel. De negenjarige, superslimme Matilda bezit hierin over superkrachten, die ze gebruikt om los te komen van haar oerdomme ouders. Tijdens de opnames overleed Wilsons echte moeder aan borstkanker, maar tot grote bewondering van haar tegenspelers speelde ze dapper verder. Matilda was een hit; latere films met Wilson niet. De nu 25-jarige Mara is afgestudeerd en werkt tegenwoordig als toneel- en stemactrice en (scenario)schrijfster.

7. Drew Barrymore (E.T.)

de 10 beste kinderrollen

Op haar zevende speelde Drew de snoezige Gertie in E.T. De film brak alle records en Drew werd een instant ster. Twee jaar later eiste de roem haar tol al. Het schattige meisje met de paardenstaarten doet tussen haar negende en dertiende jaar alles wat god verboden heeft. In 1990 beschreef Barrymore deze periode in haar autobiografie Little Girl Lost. In de jaren negentig maakt ze een comeback als romcomactrice.

8. Harvey Spencer Stephens (The Omen)

de 10 beste kinderrollen

In de legendarische horrorfilm The Omen speelde Stephens het vierjarige, intens griezelige, door de duivel bezeten kind Damien. Hij kreeg de rol nadat hij de regisseur tijdens de audities in elkaar sloeg en hem in zijn ballen schopte [deze stelling hebben we niet gecontroleerd, maar we vonden hem zo grappig dat we hem gewoon hebben laten staan, red.]. Als Damien maakte hij veel indruk, maar dit zou de enige grote rol in zijn acteercarrière worden.

9. Christina Ricci (The Addams Family)

de 10 beste kinderrollen

Nadat ze in The Addams Family de rol van Wednesday Addams speelde, werd tieneractrice Christina Ricci getypecast voor de meer duistere personages. In haar privéleven bleek ze eveneens over een duistere en zelfdestructieve kant te bezitten: Ricci sneed zichzelf in haar armen. Hoewel de actrice zichzelf en haar lichaam haat, inspireert ze veel filmmakers en andere creatievelingen. De Finse metalrockband Reverend Bizarre schreef een nummer speciaal voor haar: Goddess of Doom.

10. Peter Bark (Burial Ground: The Nights of Terror)

de 10 beste kinderrollen

Na het succes van Night of the Living Dead en Dawn of the Dead gingen de Italianen aan de haal met het zombiegenre. Het resultaat? Op een paar uitschieters na hilarisch slechte drek, met deze film als komisch dieptepunt. Acteur Peter Bark ‒ een lilliputter die toen allang volwassen was ‒ speelt een jongetje dat tussen alle slecht geschminkte zombieterreur blijft doorzeuren hoe graag hij zijn moeders borsten wil betasten. Creepy shit.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*