0

Stripgiganten Marvel en DC clashen: Batman en Superman (DC) strijden tegen Captain America (Marvel) om wie de bioscoopkassa het hardst laat rinkelen. Mooi moment om alle superhelden tegen elkaar te laten te laten strijden… wat is de beste superheldenfilm ooit?

  1. Batman Returns (1992)

top 10 superheldenBen Affleck als Batman? We like! Zolang regisseur Zack Snyder maar het lef heeft om het personage wat flair te geven. Flair! Zoals Tim Burton zijn twee Batman-films gaf! Want tsjonge, dat zijn twee wel heel fantastische superheldenfilms. Gotham City is vuig en donker en schots en scheef. De schurken zijn cartoonesk (Danny DeVito als The Penguin?), Catwoman is een van de tofste strippersonages ooit (wie gaat Michelle Pfeiffer overtreffen?) en Michael Keaton is gewoon een heel coole vleermuisman. Daar kan geen Bale of Nolan aan tippen.

  1. Superman (1978)

top 10 superheldenChristopher Reeve, Marlon Brando, Gene Hackman? Deze eerste Superman blijft hoe dan ook de beste (al is dat in het geval van deze held gemakkelijk, want alle andere films met Superman zijn waardeloos). Er kwamen nog drie vervolgen op deze film, waarvan Superman IV: The Quest for Peace (1987) de meest hilarische is. Superman die alle kernwapens in een netje doet en ze naar de zon slingert? Daar moesten we hartelijk om gniffelen.

  1. The Incredibles (2004)

top 10 superheldenEen van de betere films van Pixar, over een familie van superhelden die gedwongen wordt in een Vinex-wijk te leven. Dat gaat niet lang goed, zeker niet als ze gedwongen worden om weer in actie te komen. The Incredibles won de Oscar voor beste animatie, en voor geluidsmontage. Maar het leukste feitje? Samuel L. Jackson speelt in deze film en komt hierna nog twee (!) keer voor in deze top 10. Hoe cool ben je dan, als acteur? (Antwoord: mega).

  1. Spider-Man 2 (2004)

top 10 superheldenEen superheldenfilm is zo goed als zijn slechterik. Kijk maar naar Batman and Robin, met Schwarzenegger als Mr. Freeze (hahahaha!). Maar even serieus. Doctor Octopus is een waanzinnige schurk, sowieso, en in deze tweede Spider-Man van Sam Raimi (vergeet de derde) geeft acteur Alfred Molina hem geweldig gestalte. Hij is boos, briljant en gefrustreerd, emotioneel gelaagd en vooral heel sterk. Door de mechanische tentakels op zijn rug een zeer gewaagde vijand van Spidey!

  1. Unbreakable (2000)

top 10 superheldenEen vreemde eend in de bijt in een lijst vol maillot- en cape-dragende helden. Unbreakable is de eerste film van M. Night Shyamalan ná The Sixth Sense en werd bijna net zo goed ontvangen. Bruce Willis overleeft hierin een treinongeluk. Als enige. Zonder schrammetje. Samuel L. Jackson, een rolstoelgekluisterde comic book-nerd spoort hem op. Waarom is Jackson zo geïnteresseerd in hem? Shyamalan maakte hierna nog Signs. Daarna maakte hij alleen nog maar prutfilms.

  1. Batman Begins (2005)

top 10 superheldenDe beste van de Nolan-trilogie. Precies, deze film vinden we toffer dan The Dark Knight met Heath Ledger als The Joker. Hij is minder serieus en doet ook minder zijn best om serieus genomen te worden, maar het tofste is dat Gotham City hier niet gewoon een opgepoetste versie van Chicago is, zoals in The Dark Knight. Gotham City is een vieze, cartooneske stad vol gajes en rare boeven, waarin Batman het enige sprankje hoop is. Dat gevoel heeft Nolan hier te gek weten vangen. Goede reboot!

  1. X-Men (2000)

top 10 superheldenEen van de eerste, nieuwe superheldenfilms die het genre serieuzer nam dan een Batman of Superman. Hoewel het in die films vooral de schurken waren die niet serieus te nemen waren. Jack Nicholson en Gene Hackman? Superschurken hoor, maar wel een tikkie te flauw. Neem dan Magneto, heerlijk gespeeld door Ian McKellen. Da’s pas een schurk om bang van te worden. Supersterk, berekenend en invloedrijk. Met maar liefst twee Nederlandse actrices: Famke Janssen en Rebecca Romijn.

  1. Captain America: The Winter Soldier (2014)

top 10 superheldenCaptain America is misschien wel een van de sufste superhelden ooit. Maar écht. Hij is megabraaf, hij heet Captain fucking America (gadver) en hij heeft geen wapen, maar een schild. Te gek dat deze Marvel-film alsnog zo geslaagd uitpakte. Met Hydra-schurken in een computernetwerk uit de jaren tachtig, Samuel L. Jackson op dreef en een grote rol voor Scarlett Johansson. The Winter Soldier is een goede mix van stripelementen, actie en dik aangezette onzin. Simpel topvermaak.

  1. Hellboy (2004)

top 10 superheldenEen onderschatte superheld die gewoon veel cooler is dan een suffe Iron Man of Daredevil. Acteur Ron Perlman (eindbaas!) was al in de zestig toen hij zich hiervoor compleet rood liet schminken en afgezaagde hoorns op zijn kop liet plakken. Regisseur Guillermo del Toro maakte van Hellboy een cynische, actievolle en vooral fantasierijke superheldenfilm, vol nazi’s, rare wezens en Perlman met een sigaar in zijn mond en vet grote geweren. Deel twee was ook tof. Nu duurt het maar tot deel drie groen licht krijgt… Zal het ooit gebeuren? We hopen het!

  1. Hulk (2003)

top 10 superheldenOngelofelijk dat deze film zo is afgebrand door critici én publiek. De lange aanloop naar de eerste transformatie die regisseur Ang Lee zich permitteerde wordt gehekeld: het duurt een uur voor we de Hulk eindelijk zien. Maar die opbouw is fijn. De muziek is goed. De montage (met veel strip-achtige panelen) is fantastisch. De onderlinge relaties zijn heel sterk uitgewerkt. De actie is fenomenaal (fenomenáál zeggen we je!). Nick Nolte is een eindbaas. Dit is een diepgaande verfilming zonder al te veel nonsens. Alleen die lelijke computerhonden… Ai.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*