0

2015 is bijna voorbij en dus is het tijd om terug te blikken op het filmjaar! Er kwamen veel films uit, waaronder een paar hele goede. Hier de tien beste films van 2015!

1. Mad Max: Fury Road

Beste film van het jaar

Beste film van het jaar

Hier hoeven we niet heel veel uitleg bij te geven denk ik. Dit is gewoon een meesterwerk! En wij zijn niet de enige die dat vinden; Mad Max: Fury Road is namelijk al twee keer uitgeroepen door beste film van het jaar! Vond je er niks aan? Jammer dan, want er komen nog een aantal sequels. Yes! Tom Hardy heeft namelijk getekend voor totaal drie Mad Max-films. Wanneer die in de bios komen is nog niet bekend.

2. Inside Out

Pixarknaller

Pixarknaller

Dit pareltje van Pixar mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Na Cars 2 en Monsters University is Pixar weer helemaal terug! Joy, Sadness, Fear, Anger en Disgust nemen je mee in de wereld van de emoties. De schrijvers wilden eerst 27 (!) emoties gebruiken, maar uiteindelijk hebben ze toch gekozen voor vijf, om het iets duidelijker en overzichtelijker te houden. Onder andere Surprise, Pride en Trust zijn gesneuveld.

3. Birdman

birdman

De Oscarwinnaar

Dé Oscarwinnaar van dit jaar: de gouden beeldjes voor Beste Film, Beste Regie, Beste Script en Beste Cinematografie gingen mee naar huis. In Amerika kwam Birdman al uit in november 2014, maar in Nederland pas in 2015. Edward Norton gaf tijdens het filmen veel commentaar op de werkwijze van andere acteurs en deed dus hetzelfde als zijn personage in de film. Zijn personage is dan ook een parodie op hoe Norton zich in het echt gedraagt op de set.

4. Ex Machina

Ex Machina

Prachtig geacteerd

Nathan (Oscar Isaac) is de CEO van het grootste internetbedrijf en kiest werknemer Caleb (Domhnall Gleeson) uit om onderzoek te doen naar de eerste kunstmatige intelligentie. Robotmeisje Ava (Alicia Vikander) is het laatste model van Nathan. Oscar Isaac heeft het karakter van zijn personage gebaseerd op dat van schaker Bobby Fischer en regisseur Stanley Kubrick. Allebei zijn ze heel intelligent, maar hebben ze ook een duistere kant.

5. Jurassic World

jurassic world

Dolfinarium 2.0

Deze zomerblockbuster bracht wereldwijd ruim 1,5 miljard dollar in het laatje. Daarmee staat Jurassic World op de derde plek in de wereldwijde box office. Avatar staat op één en Titanic op nummer twee. Heel gek is het niet dat Jurassic World zoveel geld heeft opgebracht. Want wat is er nou niet cool aan ontsnapte gemuteerde dino’s in een pretpark? Leuk weetje: Dwayne Johnson was de eerste keus voor de rol van Owen, maar uiteindelijk kreeg Chris Pratt de rol.

6. Son of Saul

son of saul

Onvergetelijk

Deze arthouseknaller werd zeer lovend ontvangen door critici over de hele wereld. Vele recensenten gaven deze Hongaarse film vijf sterren, en dat heeft hij ook zeker verdiend. Het regiedebuut van Lázló Nemes schetst een realistisch en onvergetelijk beeld van de concentratiekampen in WOII. Er wordt amper muziek gebruikt in Son of Saul; op deze manier ben je als kijker nog meer betrokken bij het verhaal. Voorspelling: Son of Saul wint de Oscar voor Beste Buitenlandse film.

7. Spectre

Spectre

James Bond!

Ook Spectre kreeg bijna overal vijf sterren. Niet helemaal verdiend vinden wij, maar toch hoort hij dit in dit rijtje thuis. Waarom? Omdat James Bond gewoon cool is! Zeg nou zelf, een helikopter die een kurkentrekker doet? Er werd serieus overwogen om Christopher Nolan te vragen als regisseur, mocht Sam Mendes niet terugkeren. Maar Mendes keerde wel terug en met Spectre leverde hij een mooi staaltje werk af.

8. Kingsman: The Secret Service

Kingsman the Secret Service

Gentleman spy

De volstrekt geflipte broer van James Bond! Samuel L. Jackson is als slissende superschurk Richmond Valentine briljant gecast. Leonardo DiCaprio, Tom Cruise en Idris Elba werden ook overwogen voor de rol als bad guy. Ook Colin Firth als gentlemen Harry past goed in het plaatje. Firth deed overigens 80% van zijn stunts zelf! Zou je niet zeggen van de Mr. Darcy uit Pride and Prejudice.

9. Me and Earl and the Dying Girl

me and earl and the dying girl

Beste vrienden?

Niet veel mensen zullen deze film gezien hebben, want hij was alleen te zien tijdens het PAC-festival in Pathé en tijdens het Leiden Internationaal Film Festival. Maar desalniettemin hoort deze film in dit rijtje thuis! Greg en Earl maken in hun vrije tijd parodieën op bekende films. Zo behoren A Sockwork Orange en Eyes Wide Butt tot hun oeuvre. Greg moet van zijn moeder langs gaan bij een klasgenootje dat kanker heeft. Hij heeft daar echt geen zin in en zij zit er ook niet echt op te wachten. Uiteindelijk krijgen de twee een bijzondere vriendschap.

10. Slow West

Slow west

Dubbele moraal

In deze niet zo langzame western speelt Michael Fassbender een cowboy met dubbele moraal. Hij helpt een zestienjarig jochie om zijn liefje terug te vinden. Maar zijn hulp is niet zo oprecht als het lijkt… Slow West zit vol onverwachte actiescènes en zwarte humor. Ook de prachtige cinematografie en de mooie omgeving van Nieuw Zeeland (daar is de film grotendeels opgenomen) zijn een uitstekende combinatie.

Geschreven door: Sanne van Bakel

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*