0

Als enige beurskenner die de kredietcrisis van 2008 ziet aankomen, vindt Christian Bale in The Big Short nergens een luisterend oor. De Britse acteur moest flink research doen voor de film over de financiële markt. ‘Acteurs weten niets van geld.’

Christian Bale plays Michael Burry in The Big Short from Paramount Pictures and Regency Enterprises

Lekker drummen

  1. Voordat we het over Wall Street hebben: je hebt voor deze film leren drummen. Hoe was dat?

Fantastisch, ik raad het iedereen aan. Als je nog nooit van je leven gedrumd hebt, doe het vooral eens. Op de set ging ik helemaal los; er bleef niets over van het drumstel. Ik hoorde later dat de regisseur al hoopte dat er een drumstok zou breken, maar ze gingen er achter elkaar aan. De crew stond op het laatst met gezichtsbescherming op.

  1. Je personage Michael Burry is een briljant beursspecialist, de enige die de crisis van 2008 zag aankomen. Hoe investeer jij je geld?

Ik geef het aan mijn vrouw. Die weet wat ze ermee moet doen, ik niet. Acteurs weten niets van geld, als het goed is zijn ze daarvoor ook niet dit vak ingegaan. Mijn vrouw heeft een universitaire graad in business. Ze is goed in alles waar ik niets van snap.

  1. Wat wist je voor je deze film maakte wél over de financiële markt?

Net genoeg om niet heel dom over te komen als het onderwerp ter sprake kwam. Wall Street gebruikt jargon, ze willen niet dat je het begrijpt. Ik liet me vroeger ook intimideren met die taal; in een gesprek wil je niet de hele tijd vragen om uitleg. Dus je gaat er maar vanuit dat die mensen wel weten wat ze doen. Nou niet dus. Toen niet, maar nu is het indien mogelijk nog erger.

  1. Wall Street heeft niets geleerd van de problemen in 2008?

Ik ben op mijn zestiende van school gegaan en daarvoor luisterde ik ook al niet naar wat ze me probeerden te leren, dus ik ben waarschijnlijk niet de meest geschikte persoon om het over de toekomst van de wereldeconomie te hebben. Maar wat ik heb geleerd tijdens mijn research, is dat er niets ten goede is veranderd. En dat is angstaanjagend. Je zou denken dat ze dit de ‘gewone man’ niet nog een keer aandoen, maar die krijgt nog altijd de rekening voor de zelfverrijking van grote bedrijven. Het is gewoon crimineel gedrag. Althans, dat zou het wettelijk gezien moeten zijn.

  1. Michael Burry was onderdeel van die wereld. Toch heb je met hem een band opgebouwd.

Ik heb geen hoge pet op van het bankwezen. De meerderheid is corrupt en de rest is incompetent. Maar er zitten altijd goede, eerlijke mensen tussen, en ik heb er met Michael Burry eentje ontmoet. Ik zou Mike een ethische investeerder noemen. Hij heeft ook na de crash contact gezocht met de overheid om ze uit te leggen hoe hij de crisis zag aankomen, maar dat werd afgewimpeld.

  1. Maar uiteindelijk heeft ook hij flink verdiend aan de crisis.

Mike zou zelf de eerste zijn om te zeggen dat hij zeker geen held is. Het zegt iets over Wall Street dat mensen die de waarheid vertellen al de helden uit het verhaal zijn. Dat is wel iets dat me aantrok in deze film: je leeft zo met die gasten mee, en opeens realiseer je je dat zij ook miljoenen binnenharkten door de crash.

  1. Wat is moeilijker, een personage creëren of iemand spelen die echt bestaat?

Het grote voordeel van een echt persoon spelen, is dat discussies met de regisseur makkelijker worden. Als je iemand creëert, kun je ervan beschuldigd worden dat je een scène probeert te stelen door bepaalde maniertjes aan te nemen. Dat het jouw ego is dat de andere acteurs wil overschaduwen. Bij een bestaand persoon is dat makkelijker: dan vraag je het diegene of zijn nabestaanden.

  1. Is de goudkoorts op Wall Street te vergelijken met de drang naar Hollywoodgoud, de Oscar?

Het is precies hetzelfde in de zin dat het in beide gevallen gaat om de verkeerde motivatie. Het is alleen naar het einddoel kijken en de weg ernaartoe uit het oog verliezen. Mike Burry houdt echt van wat hij doet, en als gevolg heeft hij een fortuin verdiend voor zijn klanten en voor zichzelf. Maar de liefde voor cijfers, die passie en obsessie kwamen eerst. In de filmwereld geldt hetzelfde: als je op zoek bent naar een schouderklopje, dan doe je het om de verkeerde redenen. Je moet van het proces houden, van die momenten op de set waar je experimenteert en op je bek gaat. Het proberen an sich moet je al voldoening geven.

  1. Geeft dit soort films je op het moment meer voldoening dan superheldenprojecten als Batman?

Ik ben er erg trots op dat ik de beste van alle superheldenfilms heb gemaakt, maar ik heb nu mijn portie wel gehad. Chris (Christopher Nolan, red.) en ik hebben altijd gezegd: we doen er drie, daarna is het klaar. Hij heeft het fenomenaal gedaan, de beste superheldenfilms die je je als acteur kunt wensen.

  1. Hoe kijk je naar Ben Affleck als de nieuwe Batman?

Batman is een figuur dat je op heel veel manieren kunt interpreteren en ik wens Ben het beste met zijn Batman. Ik heb hem ooit wat advies gegeven. Niet dat hij dat als acteur nodig heeft, het waren meer praktische dingen. Bijvoorbeeld hoe je in dat pak naar de wc kan zonder dat iemand je hoeft te assisteren. Want je voelt je niet bepaald een superheld als iemand je moet helpen plassen.

Geschreven door Daniëlle Kool

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*