0

Onze LA-correspondent Yfke ging voor Preview naar veilinghuis Profiles in History, waar iconische filmstukken worden geveild. De zweep van Indiana Jones? Hij is voor jou voor $216.000. Koopje!

preview behind the scenes

100.000! Alle hoofdjes schieten naar rechts. 110.000! Alle hoofdjes naar links. 120.000! Weer naar recht. En weer naar links. KNAL. Verkocht voor $216.000. Luid applaus. Iemand is nu de gelukkig eigenaar van Indiana Jones’ zweep uit deel 1, 2 en 3. Vier dagen lang duurde de Hollywood Auction van Profiles in History, die eind oktober in LA gehouden werd. Meer dan 2.000 artikelen gingen er onder de hamer, waar uiteindelijk voor 5 miljoen dollar aan uitgegeven werd.

Profiles in History werd in 1985 opgericht door Joseph Maddalena en is momenteel het grootste veilinghuis ter wereld op het gebied van Hollywood-memorabilia. Een paar keer per jaar houden ze een gigantische veiling met de meest geweldige filmposters, foto’s, rekwisieten en kostuums. Dit keer varieerde het van kostuums uit Batman (1992 en 2008) en X2 (2003), tot gigantische Marilyn Monroe-fotocollecties en levensgrote vechtrobots uit Real Steel (2011). Daar rondlopen en de stukken in levende lijven zien, voelt als een wandeling door de geschiedenis van Hollywood.

‘Zijn jas uit Titanic werd voor $72.000 verkocht’

De prijs van bijvoorbeeld een poster, waarvan er vaak meerdere zijn, is goed in te schatten. Maar neem de oogbal van King Kong (1976): hoe schat je daar de waarde van in? Volgens Brian, van Profiles of History, hangt dat van een aantal factoren af. De zweep van Indy is iconisch, die wordt in meerdere belangrijke scènes door Harrison Ford zelf gebruikt. De zweep van een willekeurige slechterik, ook al is deze misschien identiek, is een stuk minder interessant. Tenzij Indy die zweep afpakt en even gebruikt, dan stijgt de waarde meteen weer.

Niet alleen de bekendheid van de acteur speelt een rol, maar ook de bekendheid van de film. Een kostuum gedragen door Leonardo DiCaprio in The Man in the Iron Mask (1998) ging voor $6.000, terwijl zijn jas uit Titanic (1997) voor $72.000 werd verkocht. Niet het meest in het oog springende kledingstuk, maar wel de jas die Jack Dawson aanheeft als hij ‘I’m the king of the world!’ roept. Hopelijk voelt de nieuwe eigenaar van de jas zich nu ook zo.

‘Uiteindelijk heb je maar twee mensen nodig die dolgraag iets willen hebben’

De grootte van het object speelt eveneens een rol in de uiteindelijk verkoopwaarde. Een prachtig wassen beeld van Frankensteins Monster ging ‘slechts’ voor $37.500, terwijl de geschatte waarde tussen de $40.000 en $60.000 was. Twee en een halve meter hoog is het beeld. Een absoluut prachtstuk, maar ja, zie daar maar eens plaats voor te vinden. Hetzelfde geldt voor de dinosaurussen uit Jurassic Park (1993). Op en top iconisch, maar wellicht niet iets wat je partner gezellig in de slaapkamer wil hebben staan. Dan liever de meer draagbare Cryptex Decoder uit The Da Vinci Code (2006). Of het bordspel Jumanji, uit de gelijknamige film (1995): die ging voor $52.275. Wel even oppassen met het spel erven.

Verrassingen zitten er altijd tussen. Uiteindelijk heb je maar twee mensen nodig die dolgraag iets willen hebben, en de prijs schiet omhoog. Zoals bijvoorbeeld de staf van Gandalf uit The Two Towers (2002) en Return of the King (2003). Geschatte waarde tussen de $25.000 en $50.000, maar hij ging uiteindelijk voor $390.000… De klapper dit keer was de nog werkende Captain America Chopper van Peter Fonda uit Easy Rider. Deze ging voor maarliefst $1.35 miljoen. Je moet er wel wat voor over hebben, zo’n prachtig stukje filmhistorie in je huiskamer.

(Door Yfke van Berckelaer)

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*