0

Deze week verschijnt Bad Santa 2 in de bioscopen, het vervolg op de ondertussen klassieke komedie-hit uit 2003. Billy Bob Thornton kruipt voor de tweede keer in het pak van de vloekende, zuipende en neukende kerstman. Speciaal voor deze gelegenheid zet Preview nog vijf films op een rijtje waarin de kerstman buiten de gebaande paden treedt.

Trading Places (John Landis, 1983)

De originele ‘bad santa’ is natuurlijk Dan Aykroyd in Trading Places. Verkleed als de kerstman crasht hij een bedrijfsfeest waar hij het op een zuipen zet, een hele gerookte zalm jat en bovendien de andere feestgangers met een pistool bedreigt nadat hij betrapt is tijdens het planten van drugs in het bureau van zijn baas…. Daar kan Billy Bob nog een puntje aan zuigen!

trading-places-zuipende-kerstman-preview

Silent Night, Deadly Night (Charles E. Sellier Jr., 1984)

In de jaren zeventig en tachtig was geen enkele feestdag veilig voor de makers van horrorfilms. Valentijnsdag (My Bloody Valentine, 1981), je verjaardag (Happy Birthday To Me, 1981) en natuurlijk Allerheiligen (Halloween, 1978) waren uitstekende excuses om een gemaskerde moordenaar hitsige tieners te laten afslachten. Ook het kerstfeest was niet heilig: zo duikt in Silent Night, Deadly Night een moordenaar op die verkleed als de kerstman er een nogal radicale manier op nahoudt om iedereen die ‘naughty’ is te straffen… Vooral halfnaakte vrouwen moeten oppassen!

silent-night-deadly-night-preview-bad-santas

The Nightmare Before Christmas (Tim Burton, 1993)

In Tim Burtons klassieke stopmotionfilm ontdekt Jack Skellington, de koning van Halloween, dat er ook zoiets bestaat als het kerstfeest. Geïntrigeerd rekruteert hij zijn griezelige vrienden om de  kerstman te ontvoeren en neemt vervolgens zelf diens plaats in. Maar Jack begrijpt het concept van kerst nog niet helemaal en maakt er per ongeluk een nogal griezelig feest van… Lekker duistere kinderfilm waarvan de liedjes nog lang in je hoofd blijven zitten.

nightmare-before-christmas-preview-kwade-kerstmannen

Santa’s Slay (David Steiman, 2005)

In deze opzettelijk vet aangezette horrorkomedie wordt de kerstman gespeeld door worstelkampioen Bill Goldberg. Santa is eigenlijk een zoon van Satan die na het verliezen van een weddenschap eeuwenlang de lieve kindervriend heeft moeten uithangen. Maar nu is de weddenschap voorbij, en gaan alle remmen los: Santa schopt schoothondjes, bezoekt stripclubs en vermoord iedereen die hem voor de voeten loopt: ‘ Why I’m just trying to spread a little yuletide fear!’

santas-slay-kwade-kerstmannen-preview

Rare Exports (Jalmari Helander, 2010)

De kerstman bestaat, maar is eigenlijk gewoon een wild dier! In deze Finse zwarte komedie uit 2010 vindt een jongetje de schuilplaats van de échte kerstman, die een naakte, bebaarde, gehoorde demon is die kinderen eet. Ook zeer de moeite waard zijn de twee korte films van dezelfde regisseur waarop Rare Exports voortborduurde: Rare Exports, Inc. uit 2003 en The Offical rare exports Inc. Safety Instructions 2005.

rare-exports-preview-kwade-kerstmannen

Bad Santa 2 draait vanaf 24 november in de bioscopen.

 

 

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*