0

The Program is net uit (over (ex-)wielrenner Lance Armstrong), deze week verschijnt Bridge of Spies (de nieuwe Spielberg, over een advocaat die tijdens de Koude Oorlog met de Russen onderhandelt) en volgende week gaan we naar Pawn Sacrifice (over de beste en gekste schaker ter wereld) en Steve Jobs (geen uitleg nodig). Genoeg biopics, zo vlak voor het Oscar-seizoen. Daarom zetten wij hier nog 15 fantastische biopics voor je op een rij.

1. Schindler’s List (1993)

Schindler's List

Pareltje

Dit oorlogsdrama van Spielberg werd voor twaalf Oscars genomineerd en won er zeven. Liam Neeson speelt Oskar Schindler, een Duitse zakenman die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn fabriek gebruikt om Joden in op te vangen. Op deze manier redt hij ongeveer 1200 Joden van de gaskamers in Auschwitz. Prachtig geacteerd, prachtige muziek en weergaloze zwart-wit-fotografie (het meisje met de rode jurk…). Kortom: een prachtige film.

2. The Social Network (2010)

The Social Network

Het enige wat klopte volgens de echte Zuckerberg: de kleding.

Aaron Sorkin won voor het script van The Social Network een Oscar (wie weet dit jaar ook voor Steve Jobs?). Deze film gaat over het ontstaan van Facebook en de groeiende obsessie van Zuckerberg om Facebook te verbeteren. De echte Zuckerberg vond de film een beetje kwetsend: ‘The framing is that the whole reason for making Facebook is just because I wanted to get girls, or wanted to get into clubs. They just can’t wrap their head around the idea that someone might build something because they like building things.’

3. Malcolm X (1992)

Malcolm X

Kwaadste neger van het land

In dit meesterwerk van Spike Lee noemt Malcolm X (Denzel Washington) zichzelf ‘de kwaadste neger van het land’. Als hij wordt opgepakt voor inbraak, diefstal en vuurwapenbezit belandt hij in de gevangenis. Daar leert hij veel over de Nation of Islam en bekeert hij zich tot de Islam. Hij pleit voor de bevrijding van de zwarte bevolking en heeft een hekel aan blanken. Totdat hij een bedevaartstocht maakt naar Mekka.

4. The King’s Speech (2010)

The King's Speech

Alles om niet meer te stotteren

Colin Firth als Koning George VI. Hij wordt onverwachts heerser van Engeland, nadat zijn broer aftreedt. Klein detail: hij stottert, wat niet echt handig is als je een speech moet geven terwijl het hele land meeluistert. Daarom schakelt hij de hulp in van dokter Lionel Logue. Hij leert de Koning bijzondere technieken en trucjes om het stotteren te kunnen verminderen. The King’s Speech won vier Oscars: voor Beste Film, Beste Acteur, Beste Regie en Beste Script.

5. The Pianist (2002)

The Pianist

Piano spelen in de oorlog

Adrien Brody speelt Poolse pianist Wladyslaw Szpilman. Op 23 september 1939 speelt hij live op de radio een stuk van Chopin. Op dat moment wordt Warschau gebombardeerd en begint de Tweede Wereldoorlog. Szpilman is Joods en wordt gedwongen in het getto van Warschau te leven. Zijn familie wordt afgevoerd, maar Szpilman ontkomt. Hij overleeft de oorlog door op verscheidene adressen onder te duiken. Poolse regisseur Roman Polanski is als kleine jongen zelf getuige geweest van de bezetting van Polen, en maakte hier een persoonlijk document van.

6. Goodfellas (1990)

Goodfellas

Robert de Niro en Ray Liotta

Martin Scorceses Goodfellas behoort tot de grootste misdaadfilms ooit (naast The Godfather en Scarface natuurlijk). Henry Hill (Ray Liotta) wil van jongs af aan bij de maffia. Eerst doet hij kleine klusjes; later wordt hij betrokken bij het echte werk. De film staat bekend om zijn vele gebruik van geweld en stond lange tijd op nummer één met de meeste scheldwoorden in één film. Het woord ‘fuck’ komt alleen al 321 keer voor in de film. Volgens de echte Henry Hill lijkt het personage Tommy (Joe Pesci) voor ongeveer 90-99% op de echte Tommy. Het enige verschil: de echte Tommy was een stuk steviger.

7. Intouchables (2011)

Intouchables

Genieten van het leven

In dit komische filmdrama uit Frankrijk is zakenman Philippe verlamd geraakt na een ongeluk tijdens het paragliden. Hij zoekt iemand om hem te verzorgen en neemt uiteindelijk Driss (Omar Sy) in dienst: een zwarte jongen die net uit de gevangenis komt en veel problemen heeft. Driss heeft er geen zin in, maar uiteindelijk krijgen de twee een bijzondere band. De echte Philippe schreef het boek Le Second Souffle over de tijd met zijn hulp Abdel Sellou, wat de basis was voor deze film.

8. Raging Bull (1980)

Raging Bull

Boks

In deze film van Scorcese kijkt professioneel bokser Jake LaMotta (Robert De Niro) terug op zijn carrière. LaMotta stond erom bekend dat hij enorm gewelddadig was en daarom ook niet te stoppen was in de ring. Hierdoor bereikte hij de top. Maar ook buiten de ring was hij niet te stoppen. Zo sloeg hij zijn vrouw en zijn broer. De Niro leerde boksen van de echte Jake LaMotta. Ook moest hij meer dan 25 kilo aankomen voor de scènes dat LaMotta gepensioneerd was.

9. Der Untergang (2004)

Der Untergang

Het einde van Hitler

Deze film laat de laatste tien dagen uit het leven van Adolf Hitler (Bruno Ganz) zien. De führer houdt zich schuil in zijn bunker onder Berlijn. De stad is compleet omsingeld door het Rode Leger en daarbij zijn veel gewonden gevallen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten, maar hij bevindt zich in een uitzichtloze situatie. Ganz zette een zeer waarheidsgetrouwe performance neer als Adolf.

10. Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia

Op een kameel door de woestijn

Het verhaal van deze avonturenfilm is gebaseerd op de echte avonturen van de Britse kolonel Thomas Edward Lawrence. De film is een flashback naar de Eerste Wereldoorlog, waar Lawrence naar Arabië wordt gestuurd om daar op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden. Lawrence schreef in 1922 het boek Seven Pillars of Wisdom, wat later de basis vormde voor dit klassieke epos.

11. The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything

Lijkt sprekend op de echte Hawking

Eddie Redmayne won afgelopen jaar een Oscar voor zijn rol als natuurkundige Stephen Hawking. Hawking studeert Natuurkunde in Cambridge en wordt verliefd op Jane (Felicity Jones). Er wordt een vorm van ALS bij hem geconstateerd en hij krijgt van de dokters nog twee jaar. Redmayne heeft de bewegingen van de echte Hawking (inmiddels 73!) goed bestudeerd en is er zo in geslaagd om hem realistisch te portretteren.

12. The Elephant Man (1980)

The Elephant Man

De olifantman

Deze film van regisseur David Lynch (Blue Velvet, Mulholland Drive en televisieserie Twin Peaks!) gaat over het leven van Joseph Merrick. De jonge chirurg Frederick Treves (Anthony Hopkins) ontdekt een gruwelijk uitziend wezen. De man, Merrick, is zo misvormd dat hij gedoemd is om te leven als kermisattractie. Door bezoekers wordt hij ook wel The Elephant Man genoemd. Treves zorgt ervoor dat Merrick een onderkomen krijgt. Op een dag neemt hij hem mee naar huis en stelt hem voor aan zijn vrouw Annie.

13. A Beautiful Mind (2001)

A Beautiful Mind

Genie John Nash

John Nash (Russell Crowe) is een wiskundige die in de jaren vijftig door het Pentagon wordt uitgenodigd om gecodeerde berichten van de vijand te ontcijferen. Hij raakt steeds meer geobsedeerd door het vinden van verborgen patronen en op een gegeven moment gelooft hij zelfs dat hij wordt achtervolgd. De echte John Nash is eerder dit jaar op 86-jarige leeftijd overleden door een ongeluk met een taxi.

14. Into the Wild (2007)

Into the Wild

Op naar Alaska

Sean Penn verfilmde het levensverhaal van de avonturier Christopher McCandless (Emile Hirsch). Op een dag heeft hij genoeg van zijn oude leven en vertrekt naar de wildernis in Alaska. Zijn kaart van het gebied gooit hij weg en hij neemt veel te weinig voedsel mee. John Krakauer schreef een boek over het leven van McCandless, op basis van het dagboek dat hij bijhield tijdens zijn reis.

15. The Aviator (2004)

The Aviator

Filmregisseur én vliegtuigmaker

Deze film van Martin Scorsese (die sowieso graag biopics maakt: van The Last Temptation of Christ tot aan The Wolf of Wallstreet) volgt het leven van vermaard regisseur én vliegtuigmaker Howard Hughes (Leonardo DiCaprio). Hughes is erg perfectionistisch en het duurt dan ook lang voordat zijn films af komen. Hij krijgt relaties met Katharine Hepburn (Cate Blanchett) en Ava Gardner (Kate Beckinsale) en hij ondervindt steeds meer problemen door zijn smetvrees. Naast The Aviator zijn er nog meer films op zijn leven gebaseerd: The Amazing Howard Hughes (1977) en The Hoax (2006).

Geschreven door: Sanne van Bakel

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*