0

Peter van de Witte speelt een ijzersterke hoofdrol in misdaadkomedie De Grote Zwean. Maar heeft hij het zelf in zich om een crimineel te zijn? Heeft hij wel eens iets gestolen, bijvoorbeeld…?

de grote zwaen

Mooie badjas

1. Wat is de grootste misdaad die je hebt begaan?

Het ergste dat ik ooit heb gedaan is dat ik bij de supermarkt in Drachten een surprise-ei kapot heb gemaakt om de verrassing eruit te halen. Ik was een jaar of zes. Een heel ernstige meneer zag het en zei: ‘Komen jullie maar even mee naar kantoor.’ Mijn moeder wist van niets. ‘Uw zoon heeft gestolen.’ Hij bracht het veel te erg, ik was in shock. Mijn moeder huilend in de auto, heel dramatisch allemaal. En ik had de chocola niet eens gestolen, het ging me echt om het cadeautje dat erin zat.

2. Heb je wel eens iets gejat?

Op de middelbare school hadden we een klasgenootje, echt een boef, die zei dat er in supermarkten nooit gecontroleerd werd. In de pauze stopte ik met mijn beste vriendin Mirjam Stolwijk, die nu ook actrice is, de grootste maat Milka die er was in zijn geheel in de mauw van mijn O’Neill-wintersportjack. Dat was veel te veel, ik kreeg het niet eens op. Maar daarna? Ik ben ontzettend braaf, ik doe nooit iets dat niet mag.

3. Al eens met de politie in aanraking geweest?

Mijn verloren sleutels waren eens in een envelop bij de politie afgegeven, in de tijd dat iedereen het over Marokkanen had in Amsterdam. Dat leefde toen heel erg. De politieagent daar keek me heel strak aan en vlak voordat hij de envelop gaf, trok hij hem weer terug, en zei hij: ‘Twee Marokkanen hebben deze sleutels teruggebracht, dat wilde ik wel even tegen je zeggen.’ Dat vond ik echt supertof.

4. Een crimineel probeert je op te sporen. Kies je voor vechten of vluchten?

Vluchten. Daar hoef ik echt niet over na te denken. Bij vechten weet ik bij voorbaat al dat ik verlies. Wat die Zwaen doet in deze film, zou ik in het echt ook doen, tot het huilen aan toe. Heel laf.

5. Je zit in de gevangenis. Een crimineel dwingt je om de zeep op te pakken. Hoe reageer je?

Ik zou zenuwachtig lachen, omdat ik hoop dat hij een grapje maakt. Ik denk dat je weinig keuze hebt en dat je lot al beslecht is voordat het zeepje valt. En als er geen zeepje is, dan verzinnen ze wel wat anders. Je bent gewoon de lul.

 ‘Bij alle vragen die je me stelt is mijn eerste reactie paniek!’

6. Wat zou jouw rol zijn binnen een criminele organisatie?

De administratie. Ik zou dingen bijhouden in Excel, dat computerprogramma.

7. Hoe zou jij reageren als je drie neergeknalde mensen in een kamer aantreft?

Weglopen en de politie bellen. Ik was een keer alleen in het theater piano aan het spelen en in de werkplaats naast het theater was iemand aan het zagen. Hij zaagde zo zijn vinger eraf. Ik hoorde echt een ongelooflijk gekrijs. Mijn reactie was niet daar naartoe lopen en helpen, maar weghollen. Paniek! Dat vond ik later heel erg, maar ik hoorde wel dat er nog iemand anders was.

8. In welke misdaadfilm had jij willen spelen?

Clockwork Orange, want ik ben enorm gefascineerd door Stanley Kubrick. Daar zou ik echt wel wat voor over hebben. Zeker als je per draaidag betaald wordt, want ik geloof dat hij wel negen maanden kon draaiden.

9. Wie is je favoriete filmschurk?

Goh, daar moet ik over nadenken, het zijn er zoveel. Steve Buscemi in Fargo vind ik heel geestig. En Javier Bardem in No Country for Old Men, al is dat een vlakker personage. Hij is gewoon de duivel. Bij Buscemi vraag je jezelf af: hoe is die gast hier terechtgekomen?!

10. Hoe bang zou je worden als je Michiel Romeyn met een pistool op je bank aantreft?

Heb ik dan net als mijn personage geld van hem gestolen? Niet? Ik zou lachen en denken dat het een grap is rondom de publiciteit van de film. Voor een filmpje dat viral moet. Als er echt een crimineel in mijn huis zit? Paniek! Bij alle vragen die je me stelt is mijn eerste reactie paniek. Angst! Wegrennen!

De grote Zwaen draait vanaf 29 oktober in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

 


↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*