0

De videoclip die hij voor zijn rocknummer Bad Motherfucker opnam is in totaal meer dan vijftig miljoen keer bekeken, en toch bleek het regisseren daarvan voor muzikant en regisseur Ilya Naishuller uiteindelijk een vingeroefening. Nu heeft hij de eerste POV-actiefilm ooit gemaakt. We bellen met hem, terwijl hij in LA zit om Hardcore Henry te promoten. 

interview hardcore henry

‘Aan het begin zei ik tegen mezelf: als dit niets wordt, dan stop ik met film maken. Ik wil niet zo’n asshole-regisseur zijn die geld van anderen aanneemt om troep te maken, daar zijn er echt al genoeg van.’

Je film is eigenlijk één lange actiescène. Heb je de dokters op de set veel werk gegeven?

Van de negentig draaidagen was er niet één waarop we géén stunt moesten filmen. Soms was het simpel, zoals het afvuren van een geweer, maar soms vlogen we van gebouwen af. Het is echt waar: er zijn in al die tijd slechts vijf hechtingen gezet, en iemand brak een klein stukje van zijn tand. Aan het begin zei ik tegen iedereen: pijn is voor even, maar film is voor altijd. Ik kan er mee leven als iemand een bot breekt, maar met permanent letsel niet. Ik heb iedereen daarom tot het uiterste gedreven, maar niet verder dan dat. In Rusland zijn de veiligheidsregels overigens veel minder streng dan in Amerika. Dus als we de film in Amerika gedraaid zouden hebben, dan hadden we echt veel minder stunts kunnen uitvoeren… De regels zijn daar soms zo streng dat het debiel wordt.

Hoe film je al die stunts in godsnaam?

De stuntmannen moesten hun vak opnieuw leren. Als je een vuistslag filmt, kun je met camerahoeken en montage goed doen alsof het echt is. Maar als je het rechtstreeks van voren filmt, kun je niets verbergen. We hebben veel ideeën aan de kant geschoven, omdat het simpelweg onmogelijk was om te filmen. Maar aan de andere kant zit de film ook vol shots en actiescènes die volgens mij nog nooit eerder zijn gemaakt. De energie die we kregen als zo’n shot lukte? Dat geeft het beste gevoel dat er is. We voelden met z’n allen dat we iets bijzonders aan het maken waren.

Fijn dat je het verhaal lekker simpel hebt gehouden, zodat het de actie niet in de weg staat.

Sommige mensen zeggen dat het verhaal flinterdun is. Ik noem het verhaal juist flinterdik. Er zit precies genoeg in om emotionele binding met de personages te hebben. Maar kom op: de film gaat over een cyborg die door Rusland rent.

Voor je videoclip van Bad Motherfucker heb je sm-maskers gekocht om de camera op te monteren. Interessant…

Hahaha, als je vanuit de eerste persoon filmt, dan moet de camera bij je mond zitten, niet op een helm. Dat is veel geloofwaardiger. De camera vasttapen werkte niet, dus kwam iemand met dat idee. Het was wel gek om met vier mannen en een camera bondagemaskers uit te zoeken… Ik probeerde nog aan de seksshop-medewerkster uit te leggen dat het voor een videoclip was, maar zij was natuurlijk wel gekkere dingen gewend. Voor Hardcore Henry hebben we uiteraard geen bondagemaskers gebruikt, maar heel professionele apparatuur.

Ben je zenuwachtig voor de release?

Ik zeg tegen mezelf van niet, maar waarschijnlijk wel. Mijn werk zit erop, ik heb mijn best gedaan en ik ben enorm trots op het resultaat. Nu gaan de mensen naar de bioscoop of misschien gaan ze hem wel downloaden. Ik hoop dat die laatste groep dan denkt: ‘Ai, deze film had ik in de bios moeten zien!’ Groot beeld en goed geluid? Dat is de Hardcore Henry-ervaring. En het allerbelangrijkste: kijk met vrienden. Het is zó veel leuker om deze ervaring te delen.

We willen je graag op het Imagine Film Festival zien!

Ik zou het echt te gek vinden om naar Amsterdam te vliegen en deze film met Preview en een groot publiek te kijken. Nadat we drie jaar aan de film gewerkt hebben, is het voor mij de grootste beloning om de energie van zo’n bioscoopzaal te voelen en om de reacties live te horen.

Lees hier ook onze review over de film.

Zie Hardcore Henry als eerste op het Imagine Film Festival!

We zijn er weer: Preview Presents Hardcore Henry op het Imagine Film Festival. Dit leukste festival van Nederland vindt plaats van 14 – 24 april en wij hebben er de beste film vast geclaimd. Hij wordt er ook nog eens vóór de bioscooprelease uitgebracht! Bestel in gedachte vast een rondje bier en zet 15 april in je agenda. Wij zullen er zijn. Kijk je Hardcore Henry met ons mee op het op één na grootste filmdoek van Amsterdam?!

Waar: Eye Amsterdam, zaal 1

Wanneer: Vrijdag 15 april, 22.00 uur

Meer info: previewmag.nl/henry

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*