0

Het is bijna zo ver! Vanaf donderdag draait Spectre in de Nederlandse bioscopen. Eindelijk! Om alvast in de stemming te komen: hier zijn 10 feiten die je nog niet kende over James Bond.

spectre

1. De naam James Bond behoorde oorspronkelijk toe aan een auteur van een boek over vogeltjes spotten. Ian Fleming vond dit de perfecte naam voor zijn geheimagent en nam hem klakkeloos over.

2. Acteurs die in de loop der jaren zijn overwogen voor de rol van 007, maar het niet zijn geworden: Eric Bana, Hugh Jackman, Liam Neeson, Gerard Butler, Mel Gibson, Clint Eastwood, Hugh Grant…

3. De enige Bond Girl met wie Bond ooit trouwde werd gespeeld door Diana Rigg in On Her Majesty’s Secret Service (1969). Rigg zie je tegenwoordig in Game of Thrones, als Lady Olenna Tyrell.

4. Andere Game of Thrones-acteurs die ooit in een Bondfilm hebben gespeeld: Sean Bean, Julian Glover, Jonathan Pryce, Oona Chaplin en Charles Dance.

5. Sean Connery droeg een haarstukje in elke James Bond-film waarin hij speelde.

6. De ringtone van de mobiel van Dame Judi Dench (M) is de James Bond-theme.

7. Kinderboekenschrijver Roald Dahl (Sjakie en de Chocoladefabriek) schreef het scenario voor You Only Live Twice (1967).

8. Spectre staat voor SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion en is de criminele organisatie die aangevoerd wordt door Blofeld (gespeeld door Christoph Waltz, zie hieronder).

9. Shirley Bassey is de enige artiest die vaker dan één keer de titelsong voor een Bond-film heeft mogen zingen (drie keer in totaal, voor Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971) en Moonraker (1979).

10. Roger Moore heeft de rol van Bond het vaakst vertolkt (zeven keer) en is ook nog altijd de oudste acteur die de rol heeft gespeeld (hij was 57 in A View to a Kill (1985)).

Het succes van Christoph Waltz

Je kan de wereld opdelen in de tijd voor 2009 en na 2009. In dat jaar maakte het grote publiek via Inglourious Basterds kennis met Christoph Waltz, een 53-jarige acteur uit Wenen. Quentin Tarantino had voor deze oorlogsfilm een nazi-personage geschreven dat meerdere talen sprak, vriendelijk en elegant was, maar ook genadeloos en meedogenloos: Hans Landa. De regisseur vreesde voor het invullen van deze rol, want bestond er wel een acteur die zó veelzijdig was? Het antwoord op die vraag is geschiedenis. Waltz speelde in Inglourious Basterds zijn eerste Hollywood-rol (hij acteerde al veel op het toneel sinds 1977, en in tv-films als Feuer!, Der Sandmann en Schock – Eine Frau in Angst (wie kent ze niet…?)), won er een Oscar voor en is niet nu meer uit de bioscoop weg te denken.

 ‘Hans Landa: een naardere nazi dan Hitler’

Saillant detail is dat zijn personage Hans Landa zo’n beetje een naardere nazi dan Hitler is, terwijl de ex-vrouw van Waltz joods is, en zijn oudste zoon een rabbi… Dat heeft hij wellicht proberen goed te maken met de film waarvoor hij zijn tweede Oscar won: Django Unchained (2012), ook van Tarantino. Als premiejager Dr. King Schultz redt hij slaaf Django en probeert hij de vrouw van Django vrij te krijgen. Een jaar later presenteerde hij een Oscar aan Lupita Nyong’o, die het beeldje won voor haar rol in de heftige slavernijfilm 12 Years a Slave.

Dat de acteur een badguy is van wereldformaat, gaan we straks ongetwijfeld opnieuw zien in Spectre. En dan laten we de vraag aan jou wie er erger is: Ernst Stavro Blofeld, de baas van de grootste misdaadorganisatie die de wereld ooit gekend heeft, of Hans Landa…

Geschreven door Pim Wijers en Bas van Dam

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*