0

Bij het grote publiek is hij bekend als The Hulk, maar Mark Ruffalo heeft een hele rits aan prachtrollen op zijn naam, waaronder dit steengoede drama. Preview spreekt ‘m in Venetië.

review Spotlight

‘Er zijn momenten in mijn carrière geweest dat ik er klaar mee was’

Je speelt onderzoeksjournalist Mike Rezendes. Hoe sta je tegenover hem en het werk dat hij verricht?

Ik ben net als Mike heel nieuwsgierig van aard en zie acteren als een vorm van journalistiek. Als acteur doe je bij sommige films ook verslag van gebeurtenissen. Je moet daarbij respectvol met je onderwerp omgaan, door eerlijk te zijn. Mike en ik hebben veel tijd samen doorgebracht en daarbij heb ik de rollen omgedraaid. Ik heb hem het onderwerp gemaakt van mijn onderzoek en duizend vragen gesteld.

Waar zit voor jou het verschil tussen iets nabootsen en acteren, wanneer je een echt bestaand persoon speelt?

Het doel is nooit om een replica te worden. Er moet leven en spontaniteit in je rol blijven. Je kijkt naar de kenmerken van iemand: hoe ziet hij eruit, hoe loopt hij? Maar je moet ook de ruimte houden om zelf dingen te ontdekken. Dus op een gegeven moment gooi je alles weer overboord en ga je zelf vliegen. Veel acteurs vinden het lastig om echte mensen te spelen, maar ik zie het als een vorm waarbinnen je juist veel vrijheid hebt.

Is het makkelijker?

Bij een fictief personage krijg je minder gratis bagage. Je moet meer zelf verzinnen. Ik ben bij een personage altijd op zoek naar een mysterieus aspect, een verrassende afwijking. Dat is soms lastig. Maar bij echt bestaande personages niet. Ik vind de realiteit altijd vreemder dan fictie.

Begin Again, The Avengers, Spotlight. Je bent van alle markten thuis. Hoe kies je je rollen uit?

Als het iets is wat ik nog niet eerder gedaan heb, zie ik daarin een uitdaging. Maar ook als het een rol is die me beangstigt, die aanvoelt alsof het out of my league is. Ik kom uit de theaterwereld, waar niemand ervan opkijkt dat je komedie en drama met elkaar afwisselt. Ook bij film wil ik daarin geen begrenzingen hebben.

Heb je grote blockbusters nodig om ook de kleinere films te kunnen doen?

Dat is wel wat mijn agents en managers me vertellen, ja. Dat is nu eenmaal de realiteit van filmmaken. Het gaat om box office-cijfers. Terwijl ik juist bang ben dat er een punt komt waarop men me alleen maar als de Hulk wil zien. Ik probeer er een balans in te vinden, zodat ik trouw blijf aan mijn eigen moraal en mijn persoonlijke ideeën over het maken van kunst.

Verlies je daardoor wel eens het plezier in je werk?

Dat kan zeker gebeuren als je er te veel op gaat focussen. Er zijn momenten in mijn carrière geweest dat ik er klaar mee was. Dat ik de handdoek in de ring wilde gooien. Maar ik heb telkens weer mijn weg teruggevonden. Door toch weer die voldoening te vinden in het werk wat je doet. Zo simpel is het eigenlijk. Je doet je werk, zorgt dat je zo goed mogelijk presteert en de dan lost de rest zichzelf wel op.

Lees de review van Spotlight hier.

Geschreven door Kita van Slooten

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*