0

Michael Fassbender is druk, héél druk. Hij wisselt blockbusters als X-Men en Assassin’s Creed af met verantwoorde kost als Slow West en Macbeth. En met Steve Jobs, over de wijlen tech-titaan. Preview vroeg Fassbender in Londen hoe hij het in godsnaam volhoudt.

steve jobs

Drukke man

1. Er wordt over Jobs gesproken alsof hij een popster is. Wat spreekt mensen zo in hem aan?

De man was een visionair. Het klinkt als een cliché, maar Steve zag computers als dingen waarmee je een persoonlijke band kon hebben, in tegenstelling tot de grote enge dingen die het destijds nog waren. Door de iPhone heeft bijna iedereen nu een smartphone en staat men 24/7 in contact met de wereld. Ik zie hem als Henry Ford, maal duizend.

2. Wat dacht je toen je het script kreeg aangeboden?

Daar gaat m’n rustperiode! Ik heb de laatste jaren veel en lang achter elkaar gewerkt. Het was tijd om een paar maanden rust te nemen, maar toen ik het script van Aaron Sorkin las, wist ik dat ik deze film moest doen. Hij is geniaal geschreven. De woorden, de taal, het ritme… Het las als een moderne Shakespeare.

3. Wanneer wist je dat jij als acteur de ‘echte Steve Jobs’ te pakken had?

Hmm, haha, ik denk dat ik dat nog nooit heb gehad na een draaidag. Of überhaupt in mijn carrière. Ik intellectualiseer mijn rollen ook niet teveel. Ik doe dit werk en hoop dat ik de essentie goed te pakken krijg. Ik bereid me intens voor, alsof ik een stuk muziek leer, zodat ik op de dag zelf niets forceer. Hopelijk heb ik zo nu en dan een gelukstreffer. Verder heb ik veel YouTube-filmpjes van hem bekeken, oude interviews gelezen en ja, zelfs naar Ashton Kutcher gekeken in Jobs. [grijns]

4. Niet lullig bedoeld, maar je was de derde keuze voor de rol. Dit kwam naar buiten door de hack bij Sony vorig jaar. Hoe ga je daarmee om als acteur?

Ja, eerst was het Leonardo DiCaprio en toen Christian Bale. Bale was trouwens perfect geweest voor deze rol. Ach, ik weet hoe het gaat in Hollywood. Je hebt geen idee hoe vaak rollen over en weer gaan. Dat kwam deze keer toevallig naar buiten door die Sony-hack [vanwege Noord-Korea-komedie The Interview, van Seth Rogen en James Franco, red.]. Als je je dat aantrekt heb je geen leven meer in de filmindustrie. Ik ben extreem blij dat ik de kans heb gekregen om dit te mogen doen.

‘Ik woon sinds 1996 in hetzelfde bescheiden appartementje’

5. Je speelt behalve in Steve Jobs ook in grote blockbusters. Hoe rijm je dat met elkaar?

Ik waardeer goed entertainment net zo goed als ieder ander. Niet al mijn eisen hoeven bij elke film te worden afgevinkt. Een groot pluspunt van de blockbusters is dat ze het mogelijk maken dat ik met mijn productiemaatschappij ook kleinere films kan maken die wel een boodschap hebben. Daarom doe ik ze regelmatig. Als ik moet kiezen? Lastig, maar dan kies ik toch voor films met een bescheiden budget. Innovatie komt door restricties. Ik hou van die druk van ‘alles of niets’.

6. Je carrière heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Vind je het lastig dat je door je succes amper normaal over straat kunt?

Het plan was nooit om beroemd te worden, ik wilde goed worden in wat ik doe. Maar gelukkig valt het mee. Wat er over me wordt geschreven, lees ik ook allang niet meer. Dat wordt je ondergang. Verder hou ik het bescheiden. Ik heb geen tv en woon sinds 1996 in hetzelfde bescheiden appartementje waar ik woonde toen ik nog een werkloze acteur was. Daar is mijn moeder totaal niet blij mee. Zeker niet met die lekkageplek op het plafond waaraan ik na jaren nog steeds niets heb gedaan…

7. Geen oversteek naar Los Angeles dus?

Van Los Angeles word je soft. Daar krijg je niets gedaan, je bent alleen maar visitekaartjes aan het uitdelen. Ik ben veel, maar ik ben geen politicus wat dat wereldje betreft. Geef mij maar Londen.

8. Hoe ben je zelf met elektronica?

Hopeloos, haha. Ik heb een iPhone, maar nauwelijks apps. Ik doe niet aan social media en ik ben een ramp met elektronica. Als ik in de buurt ben van iets met een batterij of een accu, dan vind ik meestal wel een manier om het kapot te maken.

9. Hoe vind je dat het ons leven beïnvloedt?

Onze smartphone is een extensie van onze hand geworden. Mensen moeten afkicken als ze te lang zonder hun telefoon zijn. Ik vind dat jammer, je mist dan teveel van het leven. Als je een minuut hebt, kijk dan om je heen en haal niet meteen dat ding uit je broekzak. Als ik op vakantie of even weg ga, dan zet ik mijn telefoon ook uit en stop ‘m weg. Niet uit en in m’n broekzak. Maar echt weg.

10. Had je als tiener in het Ierse Killarney ooit gedacht dat je twintig jaar later een stripboekheld, tech-titaan en een videogame-held zou spelen binnen een spanne van een paar jaar?

Haha, man, ik droomde toen van een bestaan als heavy metal-ster. Als gitarist, inclusief lang haar, shirt met gaten en Dr. Martens-sandalen. Maar goed, ik ben nooit verder gekomen dan één optreden in een kleine pub tijdens de lunch. Dus nee!

Bekijk hier de trailer van Steve Jobs:

 

Geschreven door: Jorrit Niels

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*