0

Stonerkomedie American Ultra draait nu in de bioscopen. Te grote opgave om van je aangekoekte bank af te komen en erheen te gaan? Bestel een pizza, steek nog een joint op en sluit je op met onderstaande top tien stonerfilms!

1. The Big Lebowski (1998)

The Big Lebowski

‘Eight-year-olds, Dude’

Waarschijnlijk de bekendste en meestgeprezen stonerfilm aller tijden, deze prent van de Coen Brothers. We kunnen op de redactie geen lowlife verzinnen die meer aanzien heeft dan The Dude. Het plot behoeft bijna geen uitleg meer, maar vooruit: stoner en bowlingfanaat Jeff Lebowski (Jeff Bridges) wordt door twee schuldeisers per abuis aangezien voor de miljonair Jeff Lebowski, een misverstand waar het tapijt van eerstgenoemde nog het meest onder lijdt…

2. Cheech & Chong’s Up in Smoke (1978)

Cheech & Chong's up in the Smoke

Zijn we al in Mexico?

Richard ‘Cheech’ Marin and Tommy Chong vormden een stand-up-comedy-duo. Ze waren niet vies van een stickie en de grappen van dit hippie-duo draaiden dan ook het grootste gedeelte van de tijd om wiet en hash. Voor een appel en een ei maakten ze in 1978 een speelfilm met zichzelf in de hoofdrol. Hierin smokkelen ze, zonder dat ze het doorhebben, een busje helemaal gemaakt van wiet naar Mexico. Cult classic!

3. Fritz the Cat (1972)

Fritz the Cat

Pervers katje

Fritz the Cat is de eerste animatie die een X-rating kreeg in Amerika. Hoe kan het ook anders, als je weet dat dit een stripverfilming is van striptekenaar Robert Crumb, die vooral veel reusachtige vrouwen in perverse posities tekent (Google-zoektocht waard). Fritz is dan is ook een erg pervers katje, dat zowel van voluptueuze vrouwen als van cannabis houdt. Een controversiële satire over de free love en de politiek van de sixties.

4. Inherent Vice (2014)

Inherent Vice

Hippiestoner

Het maakt niet uit of je deze film al gezien hebt, want na twintig keer snap je nog geen hol van deze spacende neo-noir uit het brein van P.T. Anderson. Het verhaal laat zich samenvatten als volgt: in het drugsovergoten LA van de jaren zeventig gaat hippie Doc Sportello (Joaquin Phoenix) op zoek naar zijn verdwenen ex-vriendin. Hij is constant onder invloed en wordt hoe langer hoe meer paranoia. Breinvoer voor de intellectuele stoner.

5. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Fear and Loathing in Las Vegas

Hallucinaties

Wat gebeurt er als je twee zakken wiet, een lading mescaline, vijf zegels LSD, een half zoutvaatje coke, een kwartliter tequila en een kwartliter rum tot je neemt? Dan word je zoals Johnny Depp en Benicio Del Toro in deze verfilming van Hunter S. Thompsons klassieker. Zij reizen in een rode cabriolet volgestouwd met drank en drugs naar Las Vegas en hallucineren de pan uit. Disclaimer: als je bovenstaande tot je neemt, word je NIET zoals Depp en Del Toro.

6. Saving Grace (2000)

Saving Grace

Groene vingers

In de meeste films in dit rijtje zien we vooral de sixties en seventies, Californië, opstandige studenten en lamstralen voorbijkomen. Grace is echter van een heel ander kaliber: ze is een Engelse aristocratische dame die onlangs weduwe is geworden en ontdekt dat haar overleden echtgenoot er in het geheim nogal op los heeft geleefd. Ze blijft achter met schulden en besluit haar groene vingers in te zetten door wiet te gaan verbouwen in haar kas.

7. Dazed and Confused (1993)

Dazed and Confused

Piepjong en knetterstoned

Dazed and Confused doet zelfs eighties-baby’s als ondergetekende terugverlangen naar de seventies. Het is 1976 en de laatste dag voor de zomervakantie; een groepje jongeren van een high school in Texas luidt de vakantie in en dat betekent zuipen, vechten, blowen en seksen. De film viert de totale vrijheid en grenzenloosheid van de jeugd en werd geregisseerd door meester van de melancholie, Richard Linklater. Met een piepjonge (en knetterstonede) Matthew McConaughey.

8. Harold & Kumar Go to White Castle (2004)

Harold & Kumar go to the White Castle

Honger als een paard

Blowen maakt hongerig, dat weet zelfs een vierjarige. Na een avondje blowen krijgen Harold en Kumar een ontembaar verlangen naar een hamburger van burgertent White Castle en alles moet wijken om er een te bemachtigen. Maar uiteraard ben je niet op je snelst en effectiefst als je stoned bent, dus moeten de twee eerst even een niet gering aantal obstakels overwinnen. Er zijn ook nog sequels; goed voor een lachstuip zonder eind dus.

9. Pineapple Express (2008)

PINEAPPLE EXPRESS

‘BFFF?’ ‘Best Fuckin’ Friends Forever, man!’

Yes, James Franco als langharig tuig! In deze film van de makers van Superbad speelt hij een permanent stonede dealer, die samen met een van zijn vaste klanten (Seth Rogen) een zeer zeldzame soort wiet rookt: Pineapple Express. ‘It’s, like, the rarest. It’s almost a shame to smoke it. It’s like killing a unicorn. With, like, a bomb.’ Oh ja, en iets met huurmoordenaars en een corrupte agent, maar vooral heel veel leuke grappen.

10. Friday (1995)

Friday

Don’t get high on your own supply

Dealersregel nummer één: don’t get high on your own supply. Dit is tegen de dovemansoren gezegd van Smokey, een dealer die zijn eigen stash rustig in rook op laat gaan. En de stash van zijn baas overigens, maar daar komt hij minder relaxed mee weg. Hij moet vóór tien uur ’s avonds 200 dollar bij elkaar krijgen om de schade te vergoeden. Chris Tucker en Ice Cube vormen een perfect lamlendig smokersduo in deze nineties-setting.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*