0

Het is bijna Halloween! En dat betekent enge films. Deze twintig vonden wij het engst.

Happy Halloween!

Happy Halloween!

1. The Exorcist (1973)

The Exorcist

Creepy

Engste film ever. In The Exorcist vertoont het twaalfjarige dochtertje Regan (Linda Blair) van Chris McNeil raar gedrag: ze ligt opeens te schokken op bed, kan de spasmen niet onder controle houden, begint uit het niets te schelden en plast midden in de woonkamer op de grond. Regan is bezeten. Tip: kijk deze film niet alleen!

2. The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project

Echt of nep?

Drie studenten reizen naar het Black Hills-bos om een documentaire te maken over de legendarische Blair Witch. Ze verdwalen er wordt nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden… Toen deze film uitkwam wist men niet of het nou echt gebeurd was, of dat alles in scène was gezet… The Blair Witch Project film betekende de revival van de found-footage-horror.

3. Psycho (1960)

Psycho

Van deze blik krijg je toch nachtmerries?

Geregisseerd door Alfred Hitchcock, de master of suspense. De oh zo bekende douchescène kan iedereen bijna wel dromen, mede door de fantastische soundtrack. Maar dat maakt de film er niet minder spannend op. Gestoorde moteleigenaar Norman Bates heeft een grote obsessie voor zijn moeder en dat maakt hem een griezel die je de rillingen bezorgt.

4. A Nightmare on Elm Street (1984)

 A Nightmare on Elm Street

Die wil je niet tegenkomen…

Dé klassieker van de onlangs overleden horrorlegende Wes Craven. Freddy Krueger bezorgt iedereen nachtmerries. Hij heeft een verminkt gezicht en messen als vingers. Tina droomt ook over deze griezel, maar net voordat ze aan flarden wordt gescheurd schrikt te wakker. Ze wordt pas echt bang als ze hoort dat haar beste vriendin ook over Freddy heeft gedroomd…

5. The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs

Brrr…

Deze misdaadthriller met Hopkins en Foster mag niet in dit rijtje ontbreken. Beiden acteurs wonnen een Oscar voor hun rol. Daarnaast won de film ook de Oscar voor Beste Film, Beste Regie én Beste Scenario. Foster speelt een jonge FBI-agente die op een zaak van een seriemoordenaar wordt gezet. Om een beter beeld van deze psychopaat te krijgen, besluit ze met Dr. Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter te praten. ‘Hello Clarice….’

6. The Birds (1963)

The Birds

Vogels zijn niet lief

Nog een Hitchcock die je gezien moet hebben. Meestal zijn vogels banger voor jou, dan jij voor hen. Dit keer is het andersom. Met honderden tegelijk duiken doodnormale vogels op Tippi Hedren en andere acteurs. De continue dreiging zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. Na het kijken van deze film ben je gegarandeerd bang voor iedere vogel die je tegenkomt.

7. Donnie Darko (2001)

Donnie Darko

Chillen met een konijn

Donnie Darko is geen horrorfilm, maar angstaanjagend is ‘ie wel. De zestienjarige Donnie (Jake Gyllenhaal) heeft een normaal leven, tot er een vliegtuigmotor door het dak valt, precies in zijn kamer. Gelukkig lag hij niet in bed, aangezien hij in een visioen gewaarschuwd werd door een twee meter lang horrorkonijn. Kan het nog gekker? Zeker weten: de film zit vol hallucinaties en vage visioenen en na tien keer kijken snap je ‘m nog niet.

8. The Shining (1980)

The Shining

Hij zal het wel koud hebben

Gebaseerd op het boek van Stephen King, geregisseerd door Stanley Kubrick en met Jack Nicholson in de hoofdrol: alle ingrediënten voor een goede horrorfilm. Verwacht geen bloederige taferelen (behalve de scène met de lift) of enorme schrikmomenten (behalve de scène in het bad). Maar deze film jaagt je wel de stuipen op het lijf… Nicholson speelt een schrijver met writer’s block. Hij krijgt een baan als huismeester van het verlaten Overlook Hotel. Hier hoopt hij weer wat inspiratie te krijgen voor zijn volgende boek. Hij negeert de verhalen over de vorige huismeester, die gek is geworden en op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord… Heeeere’s Johnny!

9. The Sixth Sense (1999)

The Sixth Sense

De beroemde zin die iedereen kent

‘I see dead people…’. Dé zin waar iedereen aan denkt bij het horen van The Sixth Sense. Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) is kinderpsycholoog en neemt de taak op zich om het jongetje te genezen die de ‘dead people’ ziet. De spanning is om te snijden en aan het einde valt alles als een puzzel in elkaar (we verklappen niets, rustig maar).

10. Night of the Living Dead (1968)

Night of the Living Dead

Eerste moderne zombiefilm

‘They’re coming to get you, Barbara!’ Zombies! Die zijn altijd eng. Ze eten de levenden. Gatsie! In deze allereerste moderne zombiefilm van legende George Romero verstopt een groepje mensen zich een afgelegen hoeve. Daar worden ze aangevallen door de levende doden. Kijk ook de twee sequels: Dawn of the Dead (1978) en Day of the Dead (1985).

11. Alien (1979)

Alien

Ziet er smakelijk uit zeg…

De bemanning van de Nostromo ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Ze gaan aan boord en vinden eieren… Een larve-achtig wezen vreet zich een weg door de ribbenkast van een bemanningslid, wordt volwassen en de rest is geschiedenis. Deel 2 is ook megafantastisch.

12. Saw (2004)

Saw

Keuze tussen leven en dood

Twee mannen worden wakker in een kleine cel. Ze zijn het slachtoffer van een seriemoordenaar die wel van een spelletje houdt. Zo moeten ze hun eigen voet eraf zagen om te kunnen blijven leven, krijgen ze stroomstoten en worden ze vergiftigd. Niet voor mensen met een zwakke maag. Geniet je hiervan? Er zijn zes sequels gemaakt!

13. The Texas Chain Saw Massacre (1974)

The Texas Chain Saw Massacre

Daar ga je dan

Toen deze film in de bios draaide, liepen er mensen uit de zaal omdat ze het té eng vonden. Een man die mensen bewerkt met een kettingzaag klinkt ook niet aantrekkelijk… Veel bloed, gegil en rondslingerende ledematen. Allemaal ingrediënten voor een goede horrorfilm!

14. The Thing (1982)

The Thing

Lief hondje

Een van de grootste horrorregisseurs ooit, John Carpenter, regisseerde deze alienhorrorfilm. Een Amerikaans onderzoekteam is op Antarctica, maar ze worden overvallen door een moordzuchtige alien die alle vormen kan aannemen. Iedereen is verdacht. En de bewoonde wereld is heel ver weg…

15. [REC] (2007)

REC

Vluchten voor bloeddorstige zombies

Net als Paranormal Activity is [REC] gefilmd in found-footage-stijl. Een tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de brandweer. Die moet een vrouw redden in een appartementengebouw. Ze is compleet in de war en bijt onverwachts een stuk vlees uit de nek van een agent. Ze willen de agent naar de ambulance brengen, maar het hele gebouw is dan al hermetisch afgesloten… Er is een virus actief dat besmette mensen verandert in bloeddorstige zombies.

16. Insidious (2010)

Insidious

Pas op! Achter je!

De meest recente film uit dit rijtje. Een gelukkig gezinnetje verhuist naar een nieuwe woning. Maar het huis is hier niet blij mee en er gebeuren al snel gekke dingen… Vooral hun zoontje Dalton gedraagt zich erg raar. Ze schakelen de hulp in van een medium en die vertelt hun dat Dalton behekst is… Kan je geen genoeg krijgen van deze film? Heb jij even mazzel: er zijn ook twee sequels gemaakt.

17. Ju-On: The Grudge (2002)

Ju-On: The Grudge

Hoi

Deze Japanse horrorfilm jaagt je de stuipen op het lijf. Vrijwilligster Nishina brengt een bezoek aan een oudere vrouw die alleen maar in bed ligt. Ze ontdekt daar een mysterieuze deur die afgesloten is met plakband. Ze opent de deur en daardoor kan een duistere geest ontsnappen. Hij vervloekt het huis en alles en iedereen die er naar binnen komt. Iedereen die er naar binnen gaat, komt er niet levend meer uit… In 2004 is er ook een Amerikaanse versie gemaakt.

18. Scream (1996)

Scream

SCREAM!

Een groep vrienden houdt van ‘scary movies’. Ze worden ’s avonds gebeld door een onbekende met de vraag wat hun favoriete scary movie is. Eén voor één worden ze vervolgens vermoord. Deze horror van Wes Craven (zie ook nummer 4) voldoet aan alle criteria van een perfecte slasher en tegelijkertijd neemt hij het genre ook op de hak. De film zit vol verwijzingen naar klassiekers.

19. It (1990)

It

Als je nog niet bang was voor clowns, dan nu wel

Als er een clown in een film voor volwassenen zit, betekent dat meestal niet veel goeds. In deze mysterieuze horror, naar het gelijknamige boek van Stephen King, wordt het plaatsje Maine geteisterd door It. Een groepje kinderen wist dit monster dertig jaar geleden al te verslaan, maar nu keert hij terug, in de vorm van een clown.

20. Poltergeist (1982)

Poltergeist

Nog zo’n enge clown

In het huis van de familie Freeling wonen geesten. Eerst lijken ze aardig en grappig, maar schijn bedriegt: ze worden gemeen en beginnen het gezin te terroriseren. Ze ontvoeren zelfs hun dochter! En dan is er ook nog die creepy clownspop…

Geschreven door: Sanne van Bakel

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*