0

We weten heus wel dat deze lijst láng niet compleet is. En ja, Sergio Leone, John Ford en Clint Eastwood hebben inderdaad veel meer goede westerns gemaakt. Gebruik deze top 10 ter inspiratie voor de western in al zijn veelzijdigheid: van de klassieker tot spaghetti tot moderne varianten. Wat een geweldig genre is het ook!

  1. Once Upon a Time in the West (1968)

Stop maar met zoeken: dit is de beste western aller tijden. Sergio Leone (geïnspireerd door Japanse samoeraifilms) had het genre al een nieuwe impuls gegeven met zijn rauwe stijl en nieuwe beeldtaal (die close-ups in The Good, The Bad and the Ugly!) en hij perfectioneerde dat met deze klassieke spaghettiwestern. Een geniale zet om Henry Fonda als slechterik te casten bovendien: door zijn knappe gezicht en felblauwe ogen was hij doorgaans de juist held. Die ogen zijn hier eerder ijskoud…

Once Upon a Time in the West

  1. The Great Silence (1968)

Een weergaloze film van ‘die andere Sergio’, Sergio Corbucci, die ook de western Django (zie nummer 7) maakte. The Great Silence verandert je kijk op het genre: de wereld is besneeuwd, koud en modderig en ziet er dus compleet anders uit dan je gewend bent van de gemiddelde John Wayne-knaller. En potverdorie, wat is de Duitse acteur Klaus Kinski hierin een enge badguy. Deze film heeft, ten slotte, het meest abrupte en schokkende einde van alle films die ooit gemaakt zijn.

The Great Silence

  1. Rio Bravo (1959)

John T. Chance (die naam alleen al!) is de sheriff van een rustig stadje. En dan zet hij de broer van een geduchte crimineel vast. Het duurt alleen even voor de marshalls hem komen ophalen. Tot die tijd moet Chance (John Wayne) de bende van de crimineel op afstand houden… Hij krijgt hulp van een ouwe knar en een dronkenlap. Spannende en actievolle western die regisseur Howard Hawks zeven jaar later als El Dorado nog eens opnieuw maakte.

Rio Bravo

  1. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Een van de eerste Amerikaanse westerns waarin niet de cowboys, maar de outlaws een hoofdrol kregen. Paul Newman en Robert Redford spelen het duo Butch Cassidy and the Sundance Kid met enorm veel plezier en verve. Met hun Hole in the Wall Gang overvallen ze treinen, totdat genoeg genoeg is. Ze vluchten naar Bolivia, maar worden genadeloos opgejaagd door premiejager Joe Lefors. Leuk en waar: het liedje Raindrops keep Falling on my Head komt uit deze film.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

  1. The Wild Bunch (1969)

Wederom een film die het genre op zijn kop zette. Regisseur Sam Peckinpah maakte furore met de extreem gewelddadige scènes in The Wild Bunch. die beginnen al vroeg, als de titelfiguren een bank proberen te overvallen. En dat gaat goed mis. Iedereen, inclusief het argeloze publiek op straat, wordt slachtoffer van de situatie. En net als Butch Cassidy and the Sundance Kid staan hierin niet de helden centraal, maar het gajes dat schijt heeft aan de regels.

The Wild Bunch

  1. The Searchers (1956)

Een klassieke Amerikaanse western van John Ford, één van de grootste (western)regisseurs aller tijden. The Searchers is misschien wel zijn beste film (of tóch Stagecoach?). John Wayne speelt een ex-soldaat wiens familie door Comanche-Indianen wordt afgeslacht. Zijn nichtje wordt door hen ontvoerd. Wayne formeert een posse en gaat op zoek naar zijn nichtje. Lekker ongenuanceerd Indiaantje doodmaken (al zijn in deze film niet álle Indianen woeste verkrachters).

The Searchers

  1. Django (1966)

De tweede film van Sergio Corbucci en de derde spaghetti van deze top 10. En ook deze film is weer compleet anders dan de Amerikaanse western. Veel modder, expliciet geweld en een flinke scheut scherpe humor. Acteur en Italiaanse B-film-legende Franco Nero sleept gedurende de hele film een grafkist voort. Hij strandt in een stadje waar een oorlog gaande is. En als die grafkist eenmaal opengaat…! Uiteraard is Tarantino’s Django Unchained qua naam geïnspireerd op deze knaller.

Django

  1. The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

Senator Ransom Stoddard (James Stewart) keert terug naar zijn oude stadje om de begrafenis van een vriend bij te wonen. ‘Waarom?’, vraagt een journalist hem. En zo begint het verhaal van hoe Stoddard ooit bekendstond als ‘de man die Liberty Valance doodschoot’. Opmerkelijk, want Stoddard is een pennenlikker en Liberty Valance een crimineel. Wederom een fantastische western, van John Ford en met John Wayne. John & John. Goede combo.

The Man Who Shot Liberty Valance

  1. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

De modernste western uit deze reeks. Brad Pitt speelt een fantastische rol als outlaw Jesse James. Casey Affleck speelt minstens zo goed, als een groot bewonderaar van James, die maar één ding verlangt: erkend worden door zijn idool. De filmtitel verraadt echter wel dat dit niet helemaal het geval gaat zijn. Regisseur Andrew Dominik filmt in brede shots, in een koud en bar landschap. Een vroege scène waarin een trein wordt overvallen voelt haast magisch aan.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

  1. Dead Man (1995)

Deze film haalt wel vaker onze top 10-lijsten. Dat komt doordat ‘ie zo verdomde goed is. Johnny Depp in een western van Jim Jarmusch? Dat is net zo cool als het klinkt. Jarmusch, bekend om zijn minimalistische films, laat Depp als sukkelige accountant afreizen naar hartje wilde westen. Dat komt hem duur te staan: hij wordt pardoes neergeknald. Hij reist vervolgens het bos in, begeleid door een belezen Indiaan. Een hallucinante tocht naar het einde van de wereld is het gevolg…

Dead man

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*