0

Bioscopen worden overspoeld met superhelden à la Spidey, X-Men, Batman, Avengers, etc, etc. Preview ging daarom op zoek naar vreemde eenden in de bijt en vond er heel wat. Onze top 10!

1. Howard the Duck (1986)

howard the duck

Deze sigaarrokende eend wordt vanuit zijn eendendimensie naar aarde geteleporteerd. Dit satirische Marvel-personage kreeg zijn eigen film, geproduceerd door niemand minder dan George ‘Star Wars’ Lucas… Disney klaagde de tekenaars van de comic aan, omdat Howard te veel op Donald zou lijken.  Er werd besloten dat Howard een broek aan moest en dat was dat. Howard heeft trouwens geen superkrachten, maar is wel gespecialiseerd in Quack Fu. Dus…

2. Hit-Girl (Kick-Ass, 2008)

hit-girl

In de comic Kick-Ass (2008) maken we kennis met de piepjonge, maar koelbloedige wreekster Hit-Girl. Vanaf jonge leeftijd wordt Mindy McCready door haar vader Big Daddy opgeleid tot superheld en moordenares. Ze blinkt uit in Oosterse vechtsporten en is wapenexpert, maar haar repertoire aan scheldwoorden is nog het meest indrukwekkend. De toen dertienjarige Chloë Grace Moretz schokte menig bioscoopganger met haar taalgebruik én knokkunsten.

3. Tank Girl (1995)

tank girl

In een dystopische toekomst bindt punkchick Tank Girl de strijd aan met een bedrijf dat de wereldwatervoorraad beheerst. Dat doet ze in haar tank, samen met vier gemuteerde kangaroevrienden en met Naomi Watts voordat ze bekend was. Let ook zeker op Ice-T als één van de kangaroes! De art-direction van deze stripverfilming is cool en bizar, net als hoofdrolspeelster Lori Petty (dochter van rocker Tom). Het verhaaltje wordt niet echt uitgediept, maar als curiosum uit de nineties is Tank Girl zeker de moeite waard.

4. Zebraman (2004)

zebraman

Mislukte schoolmeester en familieman Shin’ichi (vrouw gaat vreemd, dochter speelt de hoer) vindt troost in het kijken naar afleveringen van de serie Zebraman. Om zich nuttig te voelen knutselt hij een zebrapak en gaat hij ’s nachts op zoek naar onrecht. Als aliens ons aanvallen, blijkt het lot van de wereld opeens echt in zijn handen te liggen. En omdat hij daar zelf in gelooft, krijgt hij spontaan superkrachten… Deze idiote, maar vermakelijke film van pulpregisseur Takashi Miike is een persiflage op superheldenfilms uit de jaren zestig.

5. Nick Fury (1998)

nick fury

Na het einde van de Koude Oorlog wordt Nick Fury door S.H.I.E.L.D. gevraagd om de terroristische organisatie Hydra te bestrijden. In deze tv-film mag niemand minder dan David Hasselhoff het ooglapje over zijn hoofd trekken om als Fury de wereld te redden. De ex-ster was not amused toen bekend werd dat Samuel L. Jackson de rol in de bioscoopversie kreeg. Toch tweette hij niet veel later dat Samuel een goede vriend is en een van zijn favoriete acteurs.

6. Swamp Thing  (1982)Swamp Thing  (1982)

In deze strip van DC Comics verandert een wetenschapper in een plant/moerasmonster. Als superheld verdedigt hij het moeras tegen terroristen. In 1982 verfilmde horrormeester Wes Craven het stripverhaal en in 1989 kwam er een low-budget vervolg: The Return of Swamp Thing. Nu gaat het nieuws rond dat Guillermo del Toro aan het roer staat van Heaven Sent. In deze superheldenfilm komen enkele DC Comics-personages bij elkaar, zoals Swamp Thing, The Spectre, Phantom Stranger en anderen.

7. Batman (1943)Batman (1943)

De voorheen getekende Batman bewoog voor het eerst in 1943, als serial. Dat was een soort televisieserie in de bioscoop, nog voor de uitvinding van de tv. De vijftien delen van een kwartier trokken volle zalen. In de film nemen Batman en Robin het op tegen de Japanse agent Dr. Daka, die de Amerikaanse bevolking wil veranderen in zombieslaven. En als je dacht dat de paarse Batman-outfit van Adam West er belachelijk uitzag, dan moet je vooral naar deze serial kijken!

8. The Comedian (Watchmen, 2009)The Comedian (Watchmen, 2009)

Een superheld die het nauwelijks verdient om die titel te dragen. Edward Blake, beter bekend als The Comedian, verminkt en verkracht vrouwen net zo lief als dat hij schurken in elkaar rost. The Comedian vooral cynische opmerkingen. De wereld vindt hij één grote ‘sadistische grap die alleen hij begrijpt’. Deze ‘held’ komt uit de graphic novel Watchmen (1987), die door Time Magazine in hun top 100 van beste literaire werken aller tijden werd gezet. Zack Snyder (2009) verfilmde de strip in 2009.

9. The Punisher (1989)The Punisher (1989)

In de jaren tachtig was Zweedse spierbundel Dolph Lundgren een veelgevraagde actieheld. The Punisher moest zijn doorbraak worden, maar de film nam het op tegen Batman en werd niet eens in Amerika uitgebracht. Nadat zijn familie door maffiosi wordt uitgemoord, neemt politieman Frank Castle wraak als… The Punisher! Hij woont in het riool en heeft geen enkel medelijden met boeventuig. In de film knokt hij tegen maffiabaas Franco, gespeeld door Jeroen Krabbé.

10. Ant-Man (2015)Ant-Man (2015)

Ant-Man verscheen voor het eerst in 1962, toen Stan Lee hem als  het alter ego van de biochemicus Dr. Hank Pym bedacht. Deze wetenschapper kan krimpen tot het formaat van een bladluis en heeft een helm waarmee hij insecten kan aansturen. Inmiddels is Pym met pensioen en is zijn heldentaak overgenomen door de jongere Scott Lang. Deze mierenfluisteraar krijgt in 2015 zijn eerste eigen film, met Michael Douglas als Dr. Pym en Paul Rudd als Lang!

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*