0

Zonder vijanden heeft Spider-Man weinig te doen. Preview vloog naar Parijs voor een onderonsje met Electro (Jamie Foxx) en Green Goblin (Dane DeHaan)!

the_amazing_spider-man_2_3d_02037589_st_16_s-high

Jamie Foxx is Electro…

1. The Amazing Spider-Man 2 heeft weer een hoge coolfactor!

Jamie Foxx: Dat kun je wel zeggen. Mijn vijfjarige dochter heeft het nu ook ontdekt. Ze ging helemaal stuiteren toen ze Spider-Man zag op de set. Ikzelf vond de scene op Times Square overweldigend. Toen ik Andrew Garfield daar zag in zijn spinnenkostuum was dat echt een iconisch moment voor mij.

2. Bizar kapsel heeft Electro. Beetje jaren dertig. Hoe kwam je daaraan?

Jamie: Heeft mijn zus gedaan. Ik vertelde haar dat ik het eerste zwarte filmpersonage wilde zijn met een ‘comb over’, zoals kalende mannen dat vaak hebben. Ik wilde hem echt bizar maken qua uiterlijk. En ik zit al twintig jaar in het vak, dat maakt het als acteur lastig om te ‘verdwijnen’ in een rol.

3. Dane, je speelde al een gefrustreerde man met superkrachten in Chronicle. Maakte je die vergelijking zelf ook?

Dane DeHaan: Ja, maar ik zie juist veel verschillen. Andrew uit Chronicle begint zonder enige macht en komt uit een arm gezin. Als hij superkrachten krijgt, is hij boos op de hele wereld. Harry Osborn begint met enorm veel macht en welvaart, maar begint die macht juist te verliezen. Zijn woede richt hij op één persoon: Spider-Man. En eigenlijk heeft hij geen superkrachten, maar een heel duur pak, dat hij zelf heeft betaald.

‘Toen ik Andrew Garfield daar zag in zijn spinnenkostuum was dat echt een iconisch moment voor mij’

4. Een heel indrukwekkend kostuum mag ik wel zeggen. Hielp dat bij je rol?

Dane: Het duurde een uur om in het pak te komen. Maar als het eenmaal aan was en ik keek in de spiegel, dan voelde ik het meteen: ik ben de Green Goblin! Ieder detail van het pak had een functie of een betekenis. Het special effects-bedrijf WETA heeft er lang aan gewerkt. Ze hadden net Elysium afgerond. Matt Damon droeg daarin ook een zwaar harnas. Dat hebben ze als basis gebruikt voor dit pak.

5. En jij, Jamie Foxx, hoe was jouw blauwe outfit?

Jamie: Sommige mensen denken dat mijn kostuum helemaal uit een computer komt, maar dat is niet zo. Ik had een fysiek blauw pak aan. Maar als Electro bijvoorbeeld boos werd, dan werd er in post-productie een storm aan elektriciteit toegevoegd.

6. En je had je stem ook flink verdraaid om Electro een duister geluid te geven.

Jamie: Ja, behoorlijk. Ik heb veel van Clint Eastwood gekopieerd (gromt ‘Go ahead, make my day’) en ik heb veel naar Alec Baldwin geluisterd. Hij fluistert zijn teksten namelijk vaak. En er zat ook een beetje Christian Bale’s Batman in. Daarna is er nog een elektronische sound aan toegevoegd.

Dane DeHaan als de Green Goblin!

… en Dane DeHaan is de Green Goblin!

7. Dane, hoe groot was jouw liefde voor superhelden in je jeugd?

Dane: Ik was altijd een groot fan van superhelden. Ik had heel wat pyjama’s van mijn favorieten. Dat waren ook meteen de eerste stappen op acteergebied, verkleed als Spider-Man. Ik trok trouwens heel beschamend mijn onderbroek over mijn Superman-pyjama, omdat Clark Kent dat ook deed. Het moest zo realistisch mogelijk zijn. Toen de eerste Spider-Man-trilogie uitkwam, zat ik op de middelbare school. Het waren mijn favoriete superheldenfilms.

8. Is Electro nu een eerste stap naar een superslecht personage? Want die had je nog niet echt op je cv staan.

Jamie: Nou, veel mensen vonden mijn personage in Dreamgirls behoorlijk kwaadaardig. Het urban publiek viel me daar zelfs op aan, die dachten dat ik echt zo was. Iemand snauwde me toe: ‘Hoe jij Jennifer Hudson behandelde kon echt niet! Je verdient geen carrière!’ De advocaat in Law Abiding Citizen was overigens ook geen lieverdje. Die gaf om niemand. Daar werd mijn publiek ook al boos van. ‘Het is je verdiende loon!’ riepen ze me na op straat.

‘Ik had heel wat pyjama’s van mijn favorieten’

9. Dane, je volgende grote rol is James Dean. Wat deed dat met je?

Dane: Toevallig was hij een van mijn favoriete acteurs. Op school al. Iemand had me East of Eden aangeraden en sindsdien hing er een poster van hem in mijn kamer. Het was de grootste uitdaging van mijn carrière om leven te blazen in die iconische afbeelding. Vorige maand hebben we de opnames afgerond. Hopelijk ben ik erin geslaagd om hem getrouw neer te zetten. Mijn vrouw maakte zich vaak zorgen, omdat ik hem zo vaak nadeed. Ze vroeg me vaak om even te stoppen. Ik was behoorlijk geobsedeerd.

10. Jamie, ook jezelf ooit zo verloren in een rol?

Jamie: Ja, bij The Soloist. Daarin speel ik een schizofreen. Dat is een aandoening waar ik mijn hele leven bang voor geweest ben. Dat kwam door mijn grootmoeder. Ik ben in de buurt van een gesticht opgegroeid, en iedere keer als ik ondeugend was geweest, dreigde zij me daarheen te sturen. Op mijn achttiende werd dit bijna werkelijkheid toen iemand me verkeerde drugs gaf bij muziekles. Ik werd gek en dacht alleen maar aan wat mijn oma had gezegd. En dit verhaal hielp me dus om die rol in The Soloist eigen te maken. Ik kwam heel dichtbij.

↑ Omhoog

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*