1

Multitalent Lex Passchier is acteur, scenarist, theatermaker en auteur, maar voor ons is hij vooral… SpongeBob! Sinds 2001 spreekt hij de iconische stem in van het cartoonfiguur. Preview spreekt Lex over de rol.

the spongebob movie: sponge out of water preview

Fotocredit Bonnita Postma

Gaat de rol je na bijna vijftien jaar inspreken nog niet vervelen?

Omdat SpongBob elke dag wordt uitgezonden denken mensen dat het een soort dagtaak is, maar er worden maar een stuk of vijftien afleveringen per jaar gemaakt. Op één middag spreek ik er soms wel drie in, dus in feite ben ik per jaar maar vijf heel leuke dagen kwijt aan SpongeBob.

‘Zodra ze horen dat ik SpongeBob ben, dan ben ik echt de held’

Je doet in het dagelijks leven van alles. Herkennen mensen je ondanks dat tóch als SpongeBob?

Nee hoor, mensen zien en horen dat niet aan me, dus je moet dat echt weten. Ik heb tien jaar theater geproduceerd en ik schrijf series zoals Moordvrouw, dat vinden mensen altijd heel interessant. Maar zodra ze horen dat ik SpongeBob ben, dan ben ik echt de held. Dat is altijd de overtreffende trap; het heeft iets van magie. Maar ik maak er geen gebruik van hoor, en noem het nooit tijdens gesprekken. Ik vind het juist wel leuk dat het een beetje anoniem is.

Word je vaak gevraagd of je de stem van SpongeBob wil nadoen?

Ja, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Dat vind ik zo gênant. Dan moet je dat stemmetje ergens op een verjaardag doen… Ik bel voor instanties wel met zieke kinderen, in de stem van SpongeBob, om ze een hart onder de riem te steken. Dat is heel dankbaar, maar ik ga niet de hele dag als een malloot dat stemmetje doen. Dat zou een beetje triest worden. Mijn eigen stem klinkt ook heel anders, dus mensen geloven het niet snel. ‘Yeah right’, zeggen ze dan. Dan reageer ik: ‘Dan geloof je het toch niet?’ en dan laat ik het zo. Ik heb niet de neiging om het te bewijzen.

interview met spongebob

Hoe ben jij de stem geworden?

In mijn studententijd deed ik veel verschillende series. SpongeBob kwam voorbij, waarvoor ik een testje heb gedaan dat ter goedkeuring naar Amerika werd gestuurd. Een paar weken later hoorde ik: ‘Oh ja, dat testje dat je gedaan hebt, voor die spons, dat was goed. We gaan er mee aan de slag.’ Op dat moment was het nog niet meer dan een nieuwe serie. We merkten wel meteen dat het een ontzettend leuke serie was. We moesten er zelf ook hard om lachen. Het heeft misschien wel twee jaar geduurd voordat het zo’n enorm succes werd, en dat er ineens affiches bij de bushaltes hingen. We dachten toen echt: ‘Wat gebeurt hier?’. Geen van ons had kunnen bedenken dat het vijftien jaar zou bestaan.

De Nederlandse stemmen zijn écht heel goed.

Het succes is grotendeels te danken aan Jan Nonhof. Hij is de regisseur van de Nederlandse versie en de stem van Octo. Hij heeft destijds de cast samengesteld en dat heeft hij heel knap gedaan. Als je naar de serie luistert, dan hebben alle stemmen een eigen kleur. Ze matchen heel goed met elkaar. Dat heeft Jan zo gedirigeerd. In de Amerikaanse versie ligt het allemaal dichter bij elkaar, het heeft daar veel meer één toon.

SpongeBob is in deze film 3D-geanimeerd. Was dat voor jou anders?

Het valt eigenlijk wel mee. Pas richting het einde komen ze uit het water en worden ze het een soort actiefiguren. De film heeft weer heel erg de kracht van de beste afleveringen. Het is zó typisch SpongeBob, nog veel meer dan de eerste film. En in zo’n bioscoopfilm snap ik wel dat je het larger than life moet maken. Dus als ze aan land gaan zit er ineens veel actie in, dat ziet er geweldig uit. Maar voor mij als acteur doe je me het meeste plezier met het getekende gedeelte.

 

↑ Omhoog

1 Comment

  1. waarom ben je gestopt als spongebob? je was geweldig als hem en nu is het volgens mij dezelfde als Cosmo (je weet wel van fairly odd parents) hij klinkt wel een beetje als jouw maar toch niet helemaal:(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*