Algemeen

De zelfstandigenaftrek: voordeel van zelfstandig ondernemer zijn

Zelfstandig ondernemen heeft volgens younited.nl een aantal voordelen. De zelfstandigenaftrek is daar een van. In dit artikel gaat we dieper in op de zelfstandigenaftrek en de voordelen ervan. Lees je mee?

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor zelfstandigen in Nederland. Dit is een belastingkorting voor hardwerkende zzp'ers, freelancers of interimmers die hun fiscale winst willen verlagen. De zelfstandigenaftrek is een vast percentage van je bruto-inkomen en wordt jaarlijks opnieuw bepaald. Het bedrag dat je mag aftrekken, is afhankelijk van je inkomensniveau. Dit hangt samen met de hoogte van de heffingskorting die je ontvangt. De zelfstandigenaftrek geldt voor alle zelfstandigen in Nederland, dus ook voor u als startende ondernemer.

Waarom bestaat de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is ingesteld om het zelfstandig ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Zelfstandigen zijn namelijk belangrijk voor de economie van ons land. Door middel van de zelfstandigenaftrek wordt het aantrekkelijker gemaakt om je eigen bedrijf op te richten en je inkomen uit je onderneming te halen. Dit komt de innovatie en groei van onze economie ten goede.

Hoeveel mag ik aftrekken?

De zelfstandigenaftrek is een vast percentage van je bruto-inkomen. Dit hangt af van je inkomensniveau. In 2019 was het maximumaftrekbedrag € 7.280. Dit betekent dat je als zzp'er of freelancer maximaal 7280 euro kunt aftrekken van je fiscale winst. Voor interimmers geldt een ander maximumaftrekbedrag. Dit hangt af van de hoogte van de heffingskorting die je ontvangt.

Voor startende ondernemers is er een speciale regeling. Zij kunnen in hun eerste jaar 50% van de zelfstandigenaftrek aftrekken, tot een maximum van € 3.640. Dit betekent dat je als startende ondernemer maximaal 3640 euro kunt aftrekken van je fiscale winst.

Wanneer kan ik de zelfstandigenaftrek gebruiken?

De zelfstandigenaftrek is bedoeld voor hardwerkende zzp'ers, freelancers of interimmers die hun fiscale winst willen verlagen. De aftrek is dus niet bedoeld voor mensen die werken in loondienst. Als je wel in loondienst bent, maar ook een eigen bedrijf hebt, dan kun je de zelfstandigenaftrek gebruiken voor je ondernemerschap.

Waar moet je op letten als je de zelfstandigenaftrek toepast?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de zelfstandigenaftrek toepast. Zo mag je het aftrekpost niet gebruiken voor inkomsten die je hebt verkregen uit werk in loondienst. Ook kun je de aftrekpost niet gebruiken als je inkomen uit je onderneming lager is dan € 5.846,–. Dit bedrag wordt ook wel de kleine-ondernemersregeling genoemd. Als je onderneming hieronder valt, dan krijg je automatisch de zelfstandigenaftrek. Je hoeft hier geen aangifte voor te doen.

We hopen je zo voldoende geinformeerd te hebben en wensen je veel succes met jouw onderneming!