Algemeen

Een accu, hoe werkt dat?

De accu van je auto is een van de belangrijkste componenten van het voertuig. Het zorgt voor de stroomvoorziening die nodig is om de motor te starten, de verlichting te laten werken en alle andere elektronica van de auto van stroom te voorzien. Zonder accu werkt je auto in principe niet. Het is dus van groot belang om je accu in goede conditie te houden.

Hoe een accu werkt

Een auto accu is een oplaadbare batterij die bestaat uit zes of twaalf cellen die elk 2,1 volt leveren. De cellen zijn gevuld met een elektrolyt, meestal een mengsel van water en zwavelzuur, dat een chemische reactie veroorzaakt die elektrische energie genereert. De capaciteit van de accu wordt gemeten in ampère-uren (Ah), wat aangeeft hoeveel stroom de accu kan leveren voordat deze moet worden opgeladen. Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een accu beïnvloeden, zoals de frequentie van gebruik, de leeftijd van de accu en de weersomstandigheden. Koude temperaturen kunnen bijvoorbeeld de capaciteit van de accu verminderen, waardoor deze minder stroom kan leveren en sneller leegloopt.

Accu kapot?

Als je accu niet meer goed werkt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te repareren of te vervangen. Hieronder vind je enkele tips:

Als je problemen ondervindt met je accu, moet je beginnen met het controleren ervan. Controleer de spanning van de accu met een voltmeter. Als de spanning lager is dan 12,6 volt, dan is de accu waarschijnlijk onvoldoende opgeladen en moet deze worden opgeladen. Gebruik hiervoor een lader die geschikt is voor de accu van je auto. Laat de accu volledig opladen voordat je hem opnieuw gaat gebruiken.

Controleer of de aansluitingen van de accu schoon zijn en goed vastzitten. Vuil en corrosie kunnen ervoor zorgen dat de accu niet goed werkt. Als je corrosie op de aansluitingen ziet, kun je deze schoonmaken met een mengsel van water en baking soda. Controleer ook of de kabels die de accu verbinden met de auto goed zijn aangesloten. Als de kabels los zitten, kunnen ze de stroomtoevoer naar de accu beperken.

Als je alle bovenstaande stappen hebt geprobeerd en de accu nog steeds niet goed werkt, moet je de accu vervangen. Zorg ervoor dat je een accu koopt die geschikt is voor je auto. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om de accu goed te onderhouden. Hiermee verleng je de levensduur van de accu, en voorkom je dat je ineens ergens vast zit omdat je auto niet meer start.