Algemeen

Ondernemen in het digitale tijdperk: veiligheid en efficiëntie centraal

Als ondernemer kan je tegenwoordig niet meer zonder digitale hulpmiddelen werken. Iedere ondernemer krijgt te maken met internet en telefonie en voor de meest simpele boekhouding kan je tegenwoordig al niet meer zonder laptop. Dit is niet voor iedereen een fijne ontwikkeling, aangezien niet iedereen even een digitaal vaardig is. Voor veel ondernemers, zeker in het geval dat het om iets grotere bedrijven gaat, kan het waardevol zijn om de samenwerking aan te gaan met een IT bedrijf. Toch is het goed om zelf ook het een en ander te weten over ICT en de aspecten die hierbij komen kijken. Op die manier is het mogelijk om weloverwogen beslissingen te nemen aan een almaar groeiende kostenpost voor veel bedrijven. In dit artikel bespreken we twee belangrijke onderdelen van digitaal ondernemerschap: veiligheid en efficiëntie.

Veiligheid

Veel grote Nederlandse organisaties lopen het risico om slachtoffer te worden van digitale aanvallen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een ransomware aanval, waarbij de gegevens worden ‘gegijzeld’ en pas tegen betaling van hoge bedragen worden vrijgegeven. Een ander risico is een DDoS aanval, waarbij de website in korte tijd wordt belaagd door heel veel verkeer waardoor de website niet meer kan functioneren. Dit zijn slechts twee van de veel voorkomende aanvallen op bedrijven, waarbij we het niet eens hebben over hackers die ongemerkt toegang krijgen tot de systemen en data. Het is dus belangrijk om je te wapenen tegen digitale criminelen. Dit lijkt misschien een onmogelijke opgave en in de meeste gevallen is het zeker de moeite waard om experts in te schakelen, maar toch kan je zelf al een hele hoop doen. Het overgrote deel van de digitale criminelen maken handig gebruik van de fouten van mensen. Zorg er dus voor dat je jezelf goed informeert op dit gebied. Je kan bijvoorbeeld een cursus volgen of boeken lezen over het onderwerp digitale veiligheid. In de basis is het heel simpel: zorg ervoor dat je nooit op links klikt die je niet vertrouwt en geeft nooit digitale informatie aan vreemden. Zorg er daarnaast voor dat je altijd zeker weet dat je met de persoon praat die zegt dat ze zijn wie ze zijn. Veel digitale criminelen doen zich voor als bijvoorbeeld bankmedewerkers.

Efficiëntie

Een ander belangrijk aspect van het digitale tijdperk is eigenlijk tegelijkertijd het grootste voordeel. Door gebruik te maken van computers en slimme software kunnen we veel efficiënter werken en is er minder personeel nodig. De toepassing van ICT is voor ieder bedrijf uniek. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van managed services, waarbij experts afgestemd op jouw bedrijf een oplossing vinden voor je software uitdagingen.