Algemeen

Ontdek jouw maximale hypotheek: Tips om het beste bedrag te berekenen

Het kopen van een huis is een grote stap in je leven. Voordat je op huizenjacht gaat, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek. In dit artikel geven we je enkele tips om je maximale hypotheek te berekenen en ontdekken we welke factoren invloed hebben op dit bedrag.

Hoe jouw financiële situatie de maximale hypotheek beïnvloedt

Je financiële situatie speelt een grote rol bij het bepalen van je maximale hypotheek. Banken en hypotheekverstrekkers kijken naar verschillende factoren om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aspecten.

Inkomen en vaste lasten

Je inkomen is een belangrijke factor bij het bepalen van je maximale hypotheek. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen. Maar naast je inkomen kijken hypotheekverstrekkers ook naar je vaste lasten, zoals schulden, alimentatie of andere financiële verplichtingen. Deze vaste lasten worden afgetrokken van je inkomen, waardoor het bedrag dat je kunt lenen lager wordt.

Arbeidscontract en werkzekerheid

De stabiliteit van je inkomen is ook belangrijk voor hypotheekverstrekkers. Als je een vast contract hebt, geeft dat meer zekerheid en kun je vaak meer lenen. Als je een tijdelijk contract, een flexibel contract of een eigen bedrijf hebt, kan het moeilijker zijn om een hoge hypotheek te krijgen. In sommige gevallen moet je extra documenten aanleveren, zoals een intentieverklaring van je werkgever of een overzicht van je bedrijfsresultaten.

Factoren die de hoogte van de hypotheek bepalen

Naast je financiële situatie zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de hoogte van je maximale hypotheek. Een belangrijke factor is de waarde van de woning die je wilt kopen.

De woningwaarde en het hypotheekbedrag

De waarde van de woning die je wilt kopen, heeft invloed op het bedrag dat je kunt lenen. In Nederland mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Dit betekent dat je eventuele extra kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten, zelf moet betalen. Houd hier rekening mee bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Handige tools om je maximale hypotheek te berekenen

Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je eenvoudig je maximale hypotheek kunt berekenen. Een voorbeeld hiervan is Hypotheekrente.nl, Hoeveel kan ik lenen. Met deze tool vul je enkele gegevens in, zoals je inkomen, vaste lasten en de woningwaarde, en krijg je direct een indicatie van het bedrag dat je kunt lenen.

Door je maximale hypotheek vooraf te berekenen, weet je beter waar je aan toe bent en kun je gerichter op zoek gaan naar een geschikte woning. Houd er echter rekening mee dat de uiteindelijke hypotheekverstrekker altijd het laatste woord heeft en dat de berekening slechts een indicatie is. Neem voor een exacte berekening contact op met een hypotheekadviseur.